Slišati barve

Projekt akademske tolkalke Petre Bartol - članice Pihalnega orkestra Krka, je zastavljen izven meja glasbe. Celotna ideja je povezovanje glasbe in barv – kako lahko z določeno barvo poudarimo pomen, idejo in sporočilo skladbe. Celoten koncert bo sinestezi

Projekt akademske tolkalke Petre Bartol - članice Pihalnega orkestra Krka, je zastavljen izven meja glasbe. Celotna ideja je povezovanje glasbe in barv – kako lahko z določeno barvo poudarimo pomen, idejo in sporočilo skladbe. Celoten koncert bo sinestezija čutov sluha ter vida. V sodelovanju z različnimi poklicnimi glasbeniki, študenti Akademije za glasbo (AG) v različnih zasedbah in slikarji bo prikazan kar najbolj barvit repertoar za tolkala, glas in saksofon. Ob vsaki skladbi bo na panoju v ozadju prikazana naslikana interpretacija skladbe. Predstavljena bo tudi skladba slovenskega skladatelja Anžeta Rozmana, ki je skladbo Do ekstaze napisal za Petro Bartol in tolkalce AG. V prvem delu koncerta se dotaknemo "starejših" del oz. idej za skladbo za marimbo, marimbo in glas ter marimbo in saksofon. V drugem delu je program obarvan bolj pestro, zgolj s tolkali, pa vendar v različnih zasedbah in z različnimi tolkali, predstavljena pa je "sodobnejša" glasba za tolkala, ki jo odlikuje množica različnih instrumentov in odkrivanje novih zvokov na že poznanih tolkalih. Predstavljena bo tudi skladba slovenskega skladatelja mlajše generacije, Anžeta Rozmana.

V prvi vrsti je projekt namenjen popestritvi kulturnega dogajanja z edinstvenim koncertom, ki ga v kulturnem prostoru še ni bilo. Aktualno družbeno dogajanje na področju umetnosti kaže instanco do povezovanja različnih struj in različnih oblik sodelovanja med mladimi umetniki. Tovrsten program bo razkril novo obliko sodelovanja med glasbeniki ter slikarji na podlagi glasbenih občutkov.

Pri projektu bodo sodelovali izjemni slikarji mlajše generacije kot so Maša Gala, ki redno razstavlja v Sloveniji in tujini, Eva Mlinar - slikarka, ki ima izjemen občutek za raziskovanje nezavednega, Milan Ketiš, Nina Pečar, Zala Pori, Katja Pori, Iris Pokovec in Matej Tomažin. Pred koncertom bo potekala tudi tiha dražba slik.

POL IZKUPIČKA OD SLIK DOBIJO SLIKARJI, POLOVICO PA PIHALNI ORKESTER KRKA ZA NAKUP INŠTRUMENTOV.


PROJEKT SLIŠATI BARVE podpirajo:

Krka, d.d., Novo mesto
Mestna občina Novo mesto
Ministrstvo za kulturo RSURADNA FB STRAN PROJEKTA SLIŠATI BARVE.

Vir: Pihalni orkester Krka, Napovednik.com

Zemljevid