3. festival Pravljična vas Leše - Kjer pravljična bitja še živijo PRESTAVLJEN

Leše niso navadna vas, ampak so prava pravcata pravljična vas, saj ima svoje pravljične prebivalce. V gozdovih, hribih in rudnikih živijo žal žene, škratje, leškirji, leški orli, pegasti konji, velikani Ajdi in čarovnice, ki komaj čakajo, da jih obiščete.

Spoštovani,

naj se vsem vam, ki ste želeli priti to soboto, 13. 9. 2014, na 3. festival Pravljična vas Leše, najprej iskreno zahvalimo.

Glede na vremensko napoved pa smo se soglasno odločili, da festival prestavimo za en teden, torej na soboto, 20. 9. 2014.
Tako smo se odločili, ker želimo festival izpeljati po prvotnih načrtih, ki vključujejo predvsem povezanost družin z naravo, skupno preživljanje lepega dne in oživljanje domišljije vseh obiskovalcev.

V soboto 20. 9. 2014 bo festival potekal ne glede na vremensko napoved od 9.30. ure dalje. Ob primeru slabega vremena se bo festival odvijal v podružnični šoli Leše, kjer bo prav tako poskrbljeno za delavnice, športne igre, mini tržnico, pravljične palačinke, odprtje kipov, animacijskimi programi, branjem pravljic, lutkovne predstave in zaključnim koncertom. Družine bodo prav tako lahko doživele pravljični svet Leš v namensko preurejenih prostorih šole. Zato prav lepo vabljeni v soboto, 20. 9. 2014, na 3. festival Pravljična vas Leše.

Z iskrenimi nameni in prošnjo za razumevanje,

Kulturno društvo LešeVeč na spletni strani in v opisu.


"Pred davnimi časi, je bil za sedmimi gorami, za sedmimi vodami in pri drugem križišču levo, izkopan rudnik vseh rudnikov. Govorilo se je in nekje je bilo menda celo zapisano, da je bil prav ta rudnik čudo vseh čudes in še hudičevo bogat za povrh.

Kot veste, so lahko rudniki takšni in drugačni, vsi pa v sebi zagotovo vedno skrivajo zaklade. Prav zato mora vsak rudnik imeti tudi zakladnika in to delo znajo vedno najbolje opraviti škrati. V tem rudniku je takšno delovno mesto zasedel prav poseben škrat, ki so mu pravili Leško."
(uvodni del pravljice ŠKRAT LEŠKO PRVI, avtorja Primoža Suhodolčana,iz knjige Pravljična vas Leše/2012)


Leše so majhna koroška vas, ki ležijo nad Prevaljami. Ime kraja naj bi se razvilo iz besede leska, saj je v okolici veliko leskovja. Skriva se v dolini, ki jo z vseh strani obdajajo hribi. Med njimi najbolj znan hrib je Volinjak, kjer prebivajo Žal žene. Hiše so strnjene ob cesti, skozi vas teče Leški potok (domačini mu pravimo Leški biser), na hribu nad vasjo pa kakor v pravljici stojita, komaj nekaj metrov narazen, dve gotski cerkvi. Vas je obdana s številnimi kmetijami in podkopana s kilometri rudniških rovov, prekrita z gostim gozdom ter prepredena z neštetimi legendami.


Preživite s svojimi otroki nepozabna doživetja s pravljičnimi junaki.

Dopoldne in popoldne se bodo lahko otroci udeležili animacijskih pohodov, na katera se predhodno prijavijo na spletni strani .


V jedru pravljične vasi, na igrišču za šolo, pa bodo od 11. do 16. ure potekale glasbene delavnice, ustvarjalne in športne delavnice. Letos boste lahko prvič pisali tudi pravljično pošto s pravo znamko in razglednico Pravljične vasi Leše.

Potekala bo prva pravljična zelemenjava, kjer boste lahko z ostalimi obiskovalci izmenjali semena. Obiskali boste lahko pravljično bukvarno, kot vsako leto bo tudi pravljični srečelov, lahko se boste udeležili iskanja zaklada, se peljali s pravo kočijo, prav tako pa nas bodo obiskala pravljična bitja.

Ob 16. uri bo ob zaključku pravljične vasi nastopil znan Lešanar Matjaž Pikalo s svojo etno skupino AUTODAFÉ.


Animacijsko vodeni pohodi:
- Po sledeh nagajivih škratov
- Pravljični svet čarodejk
- Kraljestvo leških orlov


Aktivnosti na festivalu:
- pravljična pošta;
- pravljična bukvarna;
- pravljična zelemenjava;
- pravljično ustvarjalne in športne delavnice;
- pravljični srečelov;
- pravljična eko tržnica,
- pravljična imena;
- iskanje pravljične poti s kolesi (po leških travnikih);
- vilinske palačinke;
- leškirske dobrote;
- "zlati" lešnik za srečo;
- himna pravljične vasi;
- lutkovna predstava;
- konjska kočija;
- Matjaž Pikalo z etno skupino AUTODAFÉ.


Za domače bio pravljične dobrote, kosila in napitke je poskrbljeno!

Vabljeni v soboto, 13. septembra 2014, na 3. festival Pravljične vasi Leše, da bo naš in vaš dan resnično zabaven, ustvarjalen in pravljično razigran.

Kulturno društvo Leše

Vir: Kulturno društvo Leše, Napovednik.com

Zemljevid