44. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

V drugem tednu meseca septembra bo v Kamniku zelo pestro in zanimivo za vse generacije in okuse, saj bodo tudi letos potekali Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Ogledali si boste tradicionalno povorko narodnih noš, se zabavali ob koncertih,

Med 11. in 14. septembrom si boste lahko ogledali tradicionalno povorko narodnih noš, kot osrednji dogodek prireditve, se zabavali ob koncertih in plesnih točkah, manjkalo pa ne bo niti dobre hrane, različnih tekmovanj in delavnic.

V četrtek, 11. septembra 2014, se bo dogajanje začelo z odprtjem razstave z naslovom "Mala maša za suknjo vpraša" avtorice Alenke Pakiž, katere rdeča nič je posvečena predstavitvi razvoja in raznolikosti vrhnjih oblačil, ki so jih poznali v preteklosti na Slovenskem. Temu bo sledila tudi razstava z naslovom "Portreti znanih Kamničanov" avtorice Brede Capuder.


Potekali pa bosta tudi dve tekmovanji, in sicer 9. tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš in pa tekmovanje za 'Naj vrhnje oblačilo', zato vabimo vse nadobudne harmonikaše in tiste, ki v omarah hranite izbrane kose oblačilne dediščine, da se prijavite in sodelujete pri izboru najboljšega. Najmlajši se bodo lahko udeležili otroških delavnic, ogledali si boste lahko tudi gledališko igro, v sklopu srednjeveškega dneva pa bo prikazan srednjeveški ples in prava srednjeveško-glasbena poslastica, Gallenberških Vagantov.

Poleg glasbenega in kulturnega programa pa je prireditev poznana tudi po tradicionalnih kamniških jedeh, ki so združene pod blagovno znamko Okusi Kamnika in so del projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo. Okuse in izbor tipičnih kamniških jedi bo letos ponosno zaokroževal trnič, tradicionalni velikoplaninski sir, priča pa boste lahko tudi nastajanju največje rižote.

Pridite konec drugega tedna v septembru v Kamnik in si od blizu poglejte del Slovenske in svetovne tradicije.
tic@kamnik-tourism.si

Vir: Agencija Glasilka, Napovednik.com

Zemljevid