ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO: Bojana Šaljić Podešva (SLO) in Maria Papadomanolaki (GR)

CONA zavod z veseljem predstavlja in najavlja letošnji tretji in zaključni del ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO cikla z Bojano Šaljić Podešvo in Mario Papadomanolaki.

Slovenska zvočna umetnica, skladateljica in izvajalka Bojana Šaljić Podešva in grška, v Londonu živeča zvočna in radijska umetnica Maria Papadomanolaki bosta na koncertu predstavili po eno lastno zvočno delo. Vrhunec večera pa bo nedvomno skupna premierna izvedba zvočnega dela conductcontacttransmit, nastalo v okviru produkcije zvočnega cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO.


Program:
Bojana Šaljić Podešva: Hiperprostorska srečanja (2010)
Razmišljanja o vesolju me spodbujajo, da nenehno na novo vzpostavljam svoj odnos do življenja, ki je hkrati tako neznosno majhno in minljivo, pa vendarle veličastno. V svojih razmišljanjih odpotujem čez rob Rimske ceste, kjer se odpirajo nove dimenzije in novi prostori, ki so vsakič nekoliko drugačni, saj je možno z improvizacijo, ki temelji na živi elektroniki, vsakič znova podirati meje ali se tudi umakniti v varno naročje znanega. Skladba je bila navdihnjena z umetniškim videom Bubble Robertine Šebjanič.

Maria Papadomanolaki: Forms of Ventriloquism #6-8 (2013)
Performans Forms of Ventriloquism #6-8 temelji na treh kreativnih odzivih na cikel raziskovalnih zvočnih sprehodov, ki so potekali novembra 2013 v Tobačni v Ljubljani. Sestavljajo ga trije medsebojno prepleteni deli, v katerih so risbe in zapisi o Tobačni uporabljeni kot partiture, iz katerih vznika intimna zvočna atmosfera prostora in spomina.

Bojana Šaljić Podešva in Maria Papadomanolaki: conductcontacttransmit (2014)
conductcontacttransmit je skupno delo dveh skladateljic, ki preizprašujeta možnosti in zaplete nenasilne komunikacije med njima kot avtoricama. conductcontacttransmit se odvija ob besedilnih partiturah o prostoru, skozi zvok in medsebojno izmenjavo idej, temelji pa na vzajemnosti kot ustvarjalnem procesu.

O avtoricah:
Maria Papadomanolaki deluje na področjih oblikovanja zvoka za ples in film, instalacij, omrežnega performansa, raziskovalnih delavnic in transmisijske umetnosti.

Bojana Šaljić Podešva je skladateljica, ki deluje pretežno na področju elektroakustične glasbe, občasno pa se podaja tudi v sfere performansa v živo in instalacije ter sodeluje v vizualnih in performativnih projektih. Za koncertna dela ter scensko in filmsko glasbo je prejela več nagrad.


O projektu:
ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO cikel je večletni glasbeno-performativni projekt, ki z odkrivanjem, predstavljanjem in mapiranjem novih zvočnih praks, struktur in metod v okviru rezidenčnih programov in strategij CONA zavoda povezuje mednarodne in slovenske zvočne umetnike in izvajalce. ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO vzpostavlja platformo, ki zagotavlja trajne pogoje za mednarodna sodelovanja in izmenjave umetnikov, produkcijo in koncertne predstavitve novih zvočnih del in vzpostavlja Ljubljano kot pomembno zvočno ustvarjalno-produkcijsko in povezovalno vrelišče.

Povabljeni slovenski in tuji umetniki bodo zvočne skladbe snovali v skupnem studijskem delu v Ljubljani in na daljavo. Na premierni predstavitvi novih zvočnih del in ob izvedbi avtorskih skladb bo mogoče prisluhniti paleti aktualnih umetniških zvočnih praks in naboru možnih pristopov v raziskovanju zvoka, skladanju, pomenu medsebojnega oplajanja idej in preigravanju performativnih potencialov. ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO cikel si prizadeva vzpostaviti relacijske pogoje in dvigniti senzibiliteto poslušanja skozi prostor in izkušnjo skupnega, saj, kot na nekem mestu zapiše Brandon Labelle: "Zvok ni zgolj material, ampak sredstvo za uprizarjanje performativnih dogodkov, ki generirajo relacijske naracije in ustvarjajo skupne prostore"

Kurator: Brane Zorman
Produkcija: Irena Pivka, Jasmina Založnik
Dodatne informacije.
Produkcija: CONA Zavod za procesiranje sodobne umetnosti
Partnerji: CUK Kino Šiška, KC Tobačna001

Program zavoda CONA podpira Mestna občina Ljubljana
Cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO podpira Ministrstvo za kulturo RS

Zunanje povezave: www.voicesoundtext.com/www.bojanasaljic.si/www.cona.si/

Vir: Cona, Napovednik.com

Zemljevid