Emonska oblačila nekoč in danes, modna revija

Ob 2000 letnici mesta Emone bodo rekonstruirana rimska oblačila poživila arheološki park Emonska hiša.

Na modni reviji Emonska oblačila nekoč in danes, na Arheološkem parku Emonska hiša (Mirje 4, Ljubljana), bodo študentke in študentje oblikovanja tekstilij in oblačil na osnovi poznavanja značilnosti oblačil Emone prikazali sodobne modne kolekcije oblačil.

V obliki razstave bodo v četrtek, 3. julija 2014 ob 20. uri in v petek, 4. julija 2014 ob 20. uri prikazane rekonstrukcije originalnih rimskih oblačil, na modni reviji pa sodobne interpretacije oblačil s poudarkom na izvedbi različnih načinov drapiranja in značilnostih krojev posameznih oblačil ter modnih dodatkov (tunika dalmatika, tunika talaris, stola, palla, flammeum, toga, sagum...).

Namen projekta je v avtentičnem ambientu Emonske hiše prikazati raznovrstne reinterpretacije bogatih rimskih zgodovinskih oblačil ter likovnih in arhitekturnih detajlov Emone v sodobno modo.

Publikacija / zloženka z opisi, skicami in kroji originalnih rimskih oblačil ter opisi izhodišč za nove kolekcije bo prikazala, kako so nova oblačila nastajala. Z dogodkom se študentje oblikovanja tekstilij in oblačil pridružujejo praznovanju obletnice 2000 let Emone.

SODELAVCI PROJEKTA:

- študentke in študentje oblikovanja tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, NTF, Univerza v Ljubljani
- mentorice: red.prof. Almira Sadar, red.prof. Karin Košak, izr.prof. Elena Fajt, izr. prof. Nataša Peršuh, Oddelek za tekstilstvo, NTF, Univerza v Ljubljani
- organizacija in režija: Andreja Japelj
- izvajalec glasbe: Brin Bernatović, harfa

Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana in poteka v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane.

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Zemljevid