ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO: Colin Black in Miha Ciglar

Drugi koncertni del cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO v junijski ediciji predstavlja umetniško sodelovanje avstralskega zvočnega umetnika Colina Blacka in slovenskega zvočnega ustvarjalca Miho Ciglarja.

Cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je nadgradnja večletnega projekta glasbeno performativnih ciklov, ki z mapiranjem, odkrivanjem in predstavljanjem novih zvočnih praks, struktur in metod v okviru rezidenčnih programov in strategij CONA zavoda povezuje mednarodne in slovenske zvočne umetnike in ustvarjalce. Z ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO vzpostavljamo platformo, ki zagotavlja trajne pogoje za mednarodna sodelovanja in izmenjave umetnikov, produkcijo in koncertne predstavitve novih zvočnih del in vzpostavlja Ljubljano kot pomembno zvočno ustvarjalno-produkcijsko in povezovalno vrelišče.

Program večera:

Colin Black: Soundprints: Likenesses of Ljubljana (2014)
Soundprints: Likenesses of Ljubljana je četrta kompozicija iz serije daljših del. V njih se Black posveča izgradnji večplastne intimno-zvočne geografije, v kateri je prisotna človekova sled. Kompozicija, sestavljena iz zvočnih posnetkov, ki so nastali pozimi leta 2014 v Sloveniji, raziskuje idejo notranjosti prek notranjih aspektov osebnih misli, pri čemer aludira na notranje razsežnosti prostorov, ki se razkrivajo v različnih zunanjih zvočnih okoljih.

Miha Ciglar: Ultrasonic Haptics Project (2010–2014)
Performans UHP temelji na feedback konceptih "mešalne mize v povratni zanki" in vključuje novi glasbeni vmesnik Syntact, ki generira taktilni dražljaj brez kontakta z uporabnikom / glasbenikom. Ultrazvok, ki se prenaša skozi zrak, ustvarja lokalizirano vibracijo zračnih molekul, ki jo lahko zaznamo z dotikom in z njo manipuliramo.

Colin Black in Miha Ciglar: Black Brick (2014)
Black Brick je eksperimentalni elektroakustični performans, ki združuje terenske posnetke in analogne elektronske feedbacke v realnem času. Avtorja raziskujeta različne načine soobstajanja in dialoga med tema dvema izjemno različnima zvočnima estetikama: med abstraktnimi, umetnimi oscilacijami na eni in konkretnimi, dejanskimi zvoki sveta na drugi strani.

O avtorjih:
Colin Black je mednarodno uveljavljen skladatelj, zvočni in radijski umetnik. Leta 2013 je za svoje celovečerno radijsko delo prejel nagrado Prix Italia, v letih 2010 in 2011 pa se je uvrstil v finalni izbor za nagrado Prix Phonurgia Nova.

Miha Ciglar je intermedijski umetnik in raziskovalec na področju avdio tehnologij. V njegovem umetniškem delu je v ospredju performans, ki ga spremlja razvoj novih tehnologij in dizajn inštrumentov za glasbeno izražanje. Leta 2008 je ustanovil IRZU – leta 2011 pa Ultrasonic audio technologies –


Produkcija: CONA Zavod za procesiranje sodobne umetnosti
Kurator: Brane Zorman
Produkcija: Irena Pivka, Jasmina Založnik

Partnerji: CUK Kino Šiška, JSKD, KC Tobačna001

Program zavoda CONA podpira Mestna občina Ljubljana.
Cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO podpira Ministrstvo za kulturo RS

Zunanje povezave: www.colinblack.com.auwww.irzu.orgwww.ultrasonic-audio.comwww.ciglar.mur.at/www.cona.si/

Vir: Cona, Napovednik.com

Zemljevid