ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO: Elisabeth Schimana in Vasja Progar

CONA zavod predstavlja nov zvočno umetniško performativni cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO

z zvočnima umetnikoma in izvajalcema Elisabeth Schimana in Vasjo Progarjem.

Cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je nadgradnja večletnega projekta glasbeno performativnih ciklov, ki z mapiranjem, odkrivanjem in predstavljanjem novih zvočnih praks, struktur in metod v okviru rezidenčnih programov in strategij CONA zavoda povezuje mednarodne in slovenske zvočne umetnike in ustvarjalce. Z ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO vzpostavljamo platformo, ki zagotavlja trajne pogoje za mednarodna sodelovanja in izmenjave umetnikov, produkcijo in koncertne predstavitve novih zvočnih del in vzpostavlja Ljubljano kot pomembno zvočno ustvarjalno-produkcijsko in povezovalno vrelišče.

Program večera:

Elisabeth Schimana: Membrane (2013)
Membrane je popotovanje v zvočni svet v živo generiranih fizičnih modelov membran.

Vasja Progar: RFI improvizacija #1 (2014)
RFI Improvisation #1 ekstrapolira dognanja iz ene prejšnjih Progarjevih kompozicij, RFI improvizacija #1, v kateri je raziskoval zvočni potencial radiofrekvenčnih motenj (RFI). Pričujoče delo je prvo v seriji strukturiranih improvizacij, ki temeljijo na RFI materialu, kot vire zvoka pa vključuje dva doma narejena kratkovalovna sprejemnika, odjemnik zvoka z eno tuljavo in analogni monosintesajzer.

Elisabeth Schimana in Vasja Progar: Etherwaves (2014)
Eter je hipotetična substanca, ki je dala ime raztelešenim glasovom iz etra in radia kot tudi inštrumentu eterfon, ki si ga je zamislil Lev Theremins, zato mu pogosto pravijo kar teremin. Vasja Progar in Elisabeth Schimana bosta prisluhnila in preigravala valove drug drugega.


O avtorjih:
Elisabeth Schimana, ki že od leta 1983 deluje kot skladateljica, performerka in radijska umetnica, se v svojem delu osredotoča na preplet prostora, telesa in elektronike. Druga področja njenega raziskovanja so ženske študije ter umetnost in tehnologija. Je ustanoviteljica IMA Institute of Media Archeology.

Vasja Progar deluje na področju elektronskega zvokovnega polja kot ustvarjalec, izvajalec in improvizator. V iskanju inovativnih in zvočno prepričljivih izraznih sredstev črpa v svojih glasbenih zvočnih eksperimentih ideje iz raznoterih glasbenih in tudi neglasbenih virov. Njegovi performansi imajo večinoma obliko strukturirane improvizacije.

Produkcija: CONA Zavod za procesiranje sodobne umetnosti
Kurator: Brane Zorman
Produkcija: Irena Pivka, Jasmina Založnik

Partnerji: Galerija Kapelica, JSKD, KC Tobačna001, Avstrijski kulturni forum Ljubljana

Program zavoda CONA podpira Mestna občina Ljubljana.
Cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO podpira Ministrstvo za kulturo RS

Zunanje povezave: elise.at/javas.si/www.cona.si/

Vir: Cona, Napovednik.com

Zemljevid