8. Festival vina in kulinarike

Promocija vina in kulinarike v povezavi s kulturno dediščino lončarstva.

Festival vina in kulinarike se že osmo leto odvija v vasi Filovci in na okoliških gričih, njegova bogata vsebina pa veliko prispeva h kakovosti turistične ponudbe destinacije.
Sama prireditev je namenjena zavzemanju za sožitje hrane in vina v povezavi s kulturno dediščino lončarstva, ki oblikuje posebnost in avtentičnost celostne turistične ponudbe kraja in celotne destinacije.
Vsak obiskovalec lahko plača znesek 7€ in prejme lično izdelano glineno posodo, s katero degustira domače jedi po sistemu "all-you-can-eat" ali pa plača 4€ za nakup plastičnega krožnika in degustira po istem sistemu.
Poleg tega bodo obiskovalci imeli tudi možnost degustirati odlična prekmurska vina.
Letos bo potekalo že 2. tekmovanje v kuhanju BOGRAČA na tradicionalen način. Ker smo temu posvetili posebno pozornost in ker želimo obiskovalcem približati izvor in značilnosti te jedi, vas vabimo, da se nam seveda pridružite v Filovcih.
Za še večjo popestritev pa bomo poskrbeli s kuhanjem bograča v največji lončeni posodi na svetu, volumna 300l.
V Filovcih se bograč ne kuha v litoželeznih posodah temveč v lončenih in sestavine niso v naprej določene, temveč sledijo izvoru in so zmeraj nekoliko drugačne. Zato vabimo vse mojstre kuhanja bograča, ki so se pripravljeni oddaljiti od komercialnih različic bogračijade in se vrniti k bistvu in izvoru.

Vsi, ki soustvarjamo to prireditev skozi vse leto in smo del nje na dan, ko nas obiščejo turisti iz vse Slovenije in tujine, si želimo v turistični ponudbi promovirati predvsem kakovostno domačo (prekmursko) kulinariko in vino kot del nacionalnega bogastva.

Komu je prireditev namenjena:

Prireditev je s svojo pestro ponudbo namenjena vsem tujim in domačim obiskovalcem, ki želijo spoznati kulinariko prekmurskega prostora v preteklosti in sedanjosti in spoznati kulturno dediščino skozi oko in roko.
Obiskovalce želimo omogočiti, da za simbolično ceno, kar najbolje spoznajo našo hrano in vino, slišijo izkušnje in doživijo harmonijo kraja skozi čas in postanejo del filovske zgodbe.
Poskrbljeno je za vse generacije s hrano, pijačo in nepozabnimi doživetji, ki jih ponuja lončarska in kuharska delavnica za mlade in starejše obiskovalce. Želimo si, da gostom, ki nas obiščejo na ta dan na prav poseben način zapolnimo vedoželjnost in s tem prebudimo željo, da nas ponovno obišče z novim gostom.

Spremljajoči program:

- lončarska delavnica (obiskovalci lahko poskusijo svoje ročne spretnosti na vretenu (otroci in odrasli)
- kuharska delavnica (otroci in odrasli)
- prikaz izdelave retaša in prekmurske gibanice
- peka plemenjaka
- stojnična prodaja domačih pridelkov in izdelkov (vino, bučno olje, sadje, prekmurska gibanica…)
- možnost nakupa lončenih izdelkov
- nastop ljudskih pevk
- nastop mladih recitatorjev
- živa glasba ...Vljudno vabljeni 21. Junija v Filovce od 12.00 ure dalje.

Vir: TIC Moravske Toplice, Napovednik.com

Zemljevid