Charles Bukowski: Ljubezen za 17.50 dolarjev

Kontroverzna predstava z mladimi celjskimi umetniki.

V četrtek, 30. januarja 2014 ob 19.30 uri

Avtorski projekt mladih celjskih umetnikov Mihe Firšta, Mihaela Strniše, Luke Marcena in Nike Korenjak

Režiser: Luka Marcen
Scenografinja: Julija Ovsec
Igralci: Nika Korenjak, Luka Marcen, Miha Strniša, Miha Firšt
Oblikovanje celostne podobe: Matija Kovač
Fotografije s predstave: Matjaž Očko
Producent: Hiša kulture Celje
Trajanje: 60 min


O PROJEKTU
Charles Bukowski je kontroverzen pisatelj in pesnik, ki je v drugi polovici 20. stoletja šokiral ameriško družbo z direktnim, nizkim in provokativnim jezikom, ki ga je vpeljeval v tematiko pozabljenih slojev ameriške družbe. Družbeno dno, odpisani ljudje so ostajali v podtalju svetovne literature kot pomilovanja vredna sekta, kot nepomembni ljudje, zasramovani in nezanimivi. Bukowski je s sposobnostjo golega opazovanja ponotranjil in privlačno uprizoril množico odpisanih, vse skupaj pa zapečatil z ironijo, humorjem, prostaškostjo in direktnostjo. Njegove začetne pripovedi so bile objavljene v različnih revijah ameriškega podalja, ker naj bi bile preveč provokativne za širšo ameriško javnost. Po desetletju popivanja in literarnega odmora je ustvaril lik Henrija Chinaskega, njegov alter-ego in ga umestil v svoje pripovedi kot protagonista. S to literarno potezo je privlačil ameriško literarno smetano in povzročil kult modernega literata, ki živi hitro, učinkovito in nevarno.
Prostitutke, viski in cigarete so postali obvezni spremljevalci mladih literatov, neopazno združeni v kultni simbol literarne množice. Bukowski z uporabo prvoosebnega in tretjeosebnega pripovedovalca v zgodbah omogoči bralcu, da postane dodatna oseba v prostoru, ki opazuje dogajanje. Z omogočenim prvoosebnim pripovedovalcem daje občutek, da bralec pripovedovalca pozna, da ga bo nekoč srečal v zakotnem lokalu ter z njim spil kozarec ali dva. Tretjeosebni pripovedovalec pa bralcu omogoča celoten pregled nad dogajanjem in izriše natančno sliko prostora, odnosov ter omogoča natančen pogled v intimo protagonistovih misli.
Zbirka zgodb Južno od juga: Zgodbe o pokopanem življenju združuje štiriindvajset zgodb, katerih glavni temi sta osamljenost in tesnoba. Razkrivajo pripadnike obrobja ameriške družbe, družbenega dna, ki si z alkoholizmom, drogami in kriminalom zakrivajo oči pred dejanskim neizogibnim stanjem bede, poraza in pokopanega življenja, ki je minil zaradi odločitev, ki so jih sprejeli v preteklosti. Opisuje obupane osamljenje ženske srednjih let, ki s premočnim okraševanjem samih sebe poskušajo vzbuditi pozornost prav tako osamljenih, zapitih in zavaljenih moških, emocionalno prazne macistične propadle umetnike, ki si krajšajo dan s prostitutkami in ljudi, ki so potopljeni v rutino praznega vsakdana, mentalno in fizično izžeti s praznim bančnim računom in prazno glavo.
Kakšen je pravi pristop k uprizoritvi tekstov Charlesa Bukowskega? V izogib zapadlosti v primitvni jezik, izrazito seksualnosto, alkoholizem in nasilje se je potrebno osredotočiti na sporočilno vrednost njegovega pisanja, na prefinjenost med cenenim in primitivnim. Kljub trdemu jeziku je potrebno pokazati človeškost karakterjev, ki kljub življenjski situaciji ohranjajo stopnjo dostojanstva. Zato smo z združitvijo glasbe in teskstov Charlesa Bukowskega pripravili večerno poslastico s katero vas bomo vpeljali v prepleten svet blišča in bede.

Prost vstop!

MCC dvorana.

Vir: Celjski mladinski center, Napovednik.com

Zemljevid