Video instalacija ZOO: Human Edition

Nova video instalacija umetnice Valerie Wolf Gang, ki v živalski vrt tokrat postavlja človeka.

ZOO: Human Edition je video instalacija, ki človeško vrsto prikazuje kot osrednja bitja v zamenjanih vlogah. Sestavlja jo šest zaslonov, na katerih je predvajano šest različnih posnetkov. Gledajo jih lahko le skozi žičnato ograjo, ki obdaja zaslone. Vsak video je nastal kot neprekinjen posnetek s statično kamero v realnem času brez montaže, zato simbolno nakazuje prostor ali "kletko", v kateri se nahaja človeški osebek. Pred vsakim posnetkom je na ograji ploščica, ki vsebuje fotografijo primerka na posnetku in nekaj osnovnih informacij – ime, izvor, življenjski prostor, interesi – tako kot v čisto pravem živalskem vrtu.

Avtorica video instalacije javnosti postavlja vrsto vprašanj: kakšna je razlika med človekom in živaljo, smo že prerasli stereotipe in rasne predsodke ter kaj dejansko simbolizira žična ograja, skozi katero gledamo posnetke (pravzaprav same sebe). Zagotovo je eden od pomenov žice nevidna meja, ki jo postavljamo sami. Tako ustvarjamo umetno distanco do določenih ras, kultur, držav in sosedov ter sebe postavljamo na položaj nadrejenega človeka – to pa je podoben odnos, kot ga imamo do živali. Poleg tega ograja predstavlja tudi nas same kot ujete v sistem, ki smo si ga ustvarili – kot je umetnica ustvarila to instalacijo. Ograja so lahko tudi naše misli – lahko pogledamo skozi ograjo in vidimo daleč, ali pa si jo zgradimo okrog sebe in se skrijemo. Vsekakor je pomembno, da opazovalec to video instalacijo gleda odprtih misli in si izoblikuje svojo zgodbo, ki ga navdihuje med ogledom.


Umetnica Valerie Wolf Gang /

Multimedijska umetnica Valérie Wolf Gang, rojena 4. decembra 1990, je aktivna na področju videa in sodobnih umetniških praks. V Ljubljani je dokončala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, nato pa z nalogo "Vloga režiserja v video instalaciji" diplomirala na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici in pridobila naziv diplomantka digitalnih umetnosti in praks. Svoje teoretično in praktično znanje je izpopolnjevala tudi na filmski akademiji FAMU v Pragi. Redno dela z različnimi mediji in snuje multimedijske instalacije, ki so že bile razstavljene v številnih galerijah (Miklova Hiša, Gallery Central Station, Muzej sodobneumetnosti, Institute of Contemporary Arts Singapore, Galerija Incubator Zagreb …), njeni videi pa so bili prikazani na različnih festivalih (Festival Motovun, IRFFI Estonia, Independent Film Festival, DigitalBigScreen …) in v kinodvoranah (Filmcasino Dunaj, Pančevo Srbija, Kinodvor, Kinoteka, Kiberpipa …). Ima status samostojne kulturne delavke, ki ga podeljuje Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo. Trenutno je dejavno vključena v različna področja sodobne umetnosti in produkcije ter umetniške rezidence, hkrati pa nadaljuje z magistrskim podiplomskim študijem medijskih umetnosti in praks na področju sodobne umetnosti.


Več o dogodku:


Vir: Valerie Wolf Gang, Napovednik.com

Zemljevid