Anna Friz: City at Night - Predavanje in delavnica, 9.12.2013, Tobačna 001

V ponedeljek 9. decembra ob 10.00 vas vabimo v KC Tobačna 001, Ljubljana na predavanje in delavnico zvočne in radijske umetnosti kandaske umetnice Anne Friz: City at Night, ki jo pripravljamo v sklopu projekta radioCona REuse RADIO: REuse CITY.

Anna Friz: City at Night (sound and radio art)
predavanje 9.12.2013, ob 19:00
delavnica 9. – 11.12.2013, dnevno med 19:00 – 22:00
KC Tobačna 001 / MGML

Delavnica je brezplačna, zaradi omejenega števila prostih mest, prosimo za predhodno prijavo na e-naslov: cona.institute(at)gmail.com

Delavnica:
V treh dneh bomo vzpostavili okolje za izmenjavo, sodelovanje, kontekstualizacijo in kreiranje idej. Delavnica se usmerja v raziskavo različnih pristopov k zvoku, signalu, performansu, urbanemu prostoru idr. s ciljem ustvarjanja novih zvočnih in radijskih del, ki bodo januarja umeščena tudi v FM razstavni prostor radioCona.
Anna Friz bo predstavila koncept in sporožila diskusijo o projektu City at Night (Mesto ponoči). Osvetlila bo zgodovinska ozadja nočnega urbanega življenja s poudarkom na predstavitvi tistih umetniških praks, ki aktivirajo ali se kritično ukvarjajo z idejo mesta.
Vsak udeleženec bo na kratko predstavil svoje delo. Skupina bo ustvarila nabor konceptov, razmišljanj, praktičnih rešitev in jih z raziskavo mestnega prostora tudi preverila.

Predavanje:
Radijski in transmisijski umetniki, ki se ukvarjajo z radijskimi oddajanji, poskušajo že vrsto let radio transformirati iz aparata za distribucijo informacij v komunikacijsko napravo. Sodobni radijski umetniki radio vzpostavjajo tudi kot napravo za zvočenje elektromagnetnega spektra, uporabljajo ga kot instrument ali kot zvočno krajino ali celo prostor družbenega samozavedanja in premišljevanja.

Če iz vsakodnevnega pojmovanja radia odstranimo studio in škatlo v kateri domuje, postane radio ogrodje odnosov - bližnjih in daljnih, vidnih gest in nevidnih elektromagnetnih interakcij. V procesu krogotoka spajanja oddaljenih elementov nastane prostor nepričakovanega.
V predavanju bo Anna Friz z zvočnimi primeri osvetlila zgodovino radijske in transmisijske umetnosti ter skozi prevladujoča konceptualna vprašanja in prikazala svoje umetniško delo.

Anna Friz je kanadska zvočna in radijska umetnica, ki trenutno živi v Chicagu. Specializirala se je za večkanalne transmisijske sisteme za instalacije, performanse in radijska oddajanja. Radio v njenem delu nastopa kot vir, nosilec in medij dela.
Razstavlja in performira predvsem po Ameriki in Evropi. Doktorirala je na oddelku za komukacijo in kulturo na Univerzi York, Toronto in nedavno zaključila postdoktorsko štipendijo na oddelku za zvok - Inštitut za umetnost, Chicago. Anna Friz je free103point9 transmisijski umetnik.

Anna Friz, kanadska zvočna in radijska umetnica, bo na povabilo Cone bivala v rezidenčnem stanovanju KC Tobačna 001.

Produkcija: CONA
Koprodukcija: KC Tobacna001 / MGML

Program CONE sofinancira MOL Ljubljana Oddelek za kulturo, izbrane projekte sofinancira Ministrstvo za kulturo RS

Zunanje povezave: www.cona.si/

Vir: Cona, Napovednik.com

Zemljevid