9. mednarodni folklorni festival SLOFOLK 2013

Štiri folklorne skupine z Dolenjske in Posavja že devetič prirejamo mednarnodni folklorni festival, na katerega smo letos povabili folklorne skupine iz Italije, Romunije, Slovaške in Srbije, ki bodo predstavile svoje bogato ljudsko izročilo.

Mednarodni folklorni festival SLOFOLK letos prirejamo folkorne skupine FS KUD Oton Župančič Artiče, FD Kres iz Novega mesta, FS KD Franceta Prešerna Račna iz Velike Račne pri Grosuplj in FS Vidovo iz Šentvida pri Stični. Nastopile bodo 4 gostujoče folklorne skupine iz Romunije, Slovaške, Srbije in Italije.

O naših gostujočih skupinah:

"Branko Cvetković" – Srbija

Folklorna skupina "Branko Cvetković" ima dolgoletno tradicijo in deluje pod okriljem Srbskih železnic. Ustanovljena je bila leta 1945 v Beogradu in je tako že več kot 60 let ambasador bogate srbske umetnosti, plesa in glasbe. Pohvalijo se lahko z več kot 400 člani, različnih starostnih obdobij. Skupina je prepoznavna po svojih pisanih, ročno izdelanih narodnih nošah. Plesalci in glasbeniki nam bodo na zanimiv način predstavili podobo tradicionalne srbske kulture.

"Rovina" – Slovaška

Folkolorna skupina Rovina je bila ustanovljena leta 2002. Deluje kot amaterska folklorna skupina.
Predstavila se nam bo s plesi in glasbo iz vzhodne Slovaške, predvsem iz regij Zemplin, Gemer in Šariš. Namen njihovega delovanja je ohranjanje in ponovno obujanje kulturne dediščine. Ves čas svojega delovanja nastopajo na Slovaškem in tudi v tujini (na Poljskem, Madžarskem, Češkem, Nizozemskem, v Nemčiji in sosednji Hrvaški).

"Olympos" – Romunija

Leta 1993 se je skupina mladih združila pod imenom Olympos. Poleg romunskih plesov plešejo tudi grške in moldavske plese, pri nas pa se bodo predstavili predvsem z romunskimi ljudskimi plesi, s katerimi nam bodo prikazali svoje običaje ter nam tako odkrili delček tradicije različnih kotičkov države. Z resnim, trdim delom ter ljubeznijo do plesa in glasbe se je skupina uveljavila tako v Romuniji kot tudi v tujini. Sodelujejo na festivalih po tujini, sami pa organizirajo folklorni festival v domači Galati.

"Agilla e Trasimeno" – Italija

Italijanska skupina "Agilla e Trasimeno" je bila ustanovljena že leta 1957 z namenom, da bi oživili podeželjske šege in navade ter popularno kulturo v Umbriji, s posebnim poudarkom na območju jezera Trasimeno, po katerem je skupina tudi dobila ime. Z glasbo, plesi in pesmijo nam bodo predstavili najbolj zanimive utrinke življenja na podeželju, ki je zelo povezano z letnimi časi – obiranje grozdja, žetev pšenice, mlatenje...

Prireditve v okviru festivala bodo potekale še:

- 26. aprila, ob 19. uri, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu,
- 27. aprila, ob 19. uri, v Kulturnem domu v Veliki Račni pri Grosuplju
- 29. aprila, ob 19. uri, v Domu kulture v Šentvidu pri Stični

Vir: FS KUD Oton Župančič Artiče, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Mednarodni folklorni festival

Zemljevid