Razstava Genij Da Vinci

Največja svetovna potujoča razstava o Leonardu da Vinciju, ob kateri doživite dediščino največjega genija v zgodovini človeštva, je na Gospodarskem razstavišču odprta od 15. februarja do 29. septembra.

Prek 200 fascinantnih, interaktivnih in poučnih eksponatov ga predstavlja v luči, izumitelja, znanstvenika, raziskovalca človeške anatomije, inženirja, arhitekta, filozofa in ne nazadnje renesančnega umetnika.

Navdihujoče soočenje z osnovnimi znanstvenimi in umetniškimi načeli – genialnimi Leonardovimi odkritji.


Razstava je primerna za vse starostne skupine.

Razstava je postavljena tako, da sama vodi obiskovalca od eksponata do eksponata. Opremljena je z ustreznimi opisi vseh eksponatov v slovenskem in angleškem jeziku. Na razstavem prostoru si lahko ogledate tudi posebne filme.

Gospodarsko razstavišče odpira vrata največji mednarodni potujoči razstavi Da Vinci – Genij, ki so si jo v šestih letih ogledali milijoni ljudi v več kot 40 mestih po vsem svetu, od Ria de Janeira do Tokia, od San Francisca do Moskve. Največja svetovna razstava o Da Vinciju obsega prek 200 fascinantnih, interaktivnih in poučnih eksponatov.
Razstavo je pripravilo podjetje Grande Exhibitions iz Avstralije, ki se ukvarja z postavitvami brezčasnih potujočih razstav, nastala je v sodelovanju z ustanovama Il Genio di Leonardo da Vinci Museo iz Italije in Lumiere Technology iz Francije.
Na osnovi rokopisov Leonarda da Vincija so italijanski rokodelci natančno izdelali interaktivne mehanske izume v naravni velikosti. Med te izdelke sodijo prve zasnove avtomobila, kolesa, helikopterja, jadralnega letala, akvalunge, podmornice, vojaškega tanka in idealnega mesta, če jih naštejemo samo nekaj.
Razstava pa obsega precej več od izumov. Na velikih interaktivnih zaslonih si je namreč mogoče ogledati reprodukcije Leonardovih najbolj znanih zasnov, anatomske študije, risbe znane freske Bitka za Anghiari in drugo renesančno umetnost.
Predstavljena je tudi rekonstrukcija Zadnje večerje v visoki ločljivosti, velikosti 8,9 m x 4,5 m. Ta mogočni zaslon domiselno dopolnjuje obstoječe 3D animacije. Nazorna analiza kipa Velikega konja (Sforza horse) in risbe Vitruvijskega človeka so le del predstavitve renesančnega umetnika. Razstava razkriva tudi skrivnosti Mona Lise – edinstveno analizo ikonske slike, ki jo je v muzeju Louvre izvedel priznani znanstveni inženir, izvedenec in fotograf likovne umetnosti, Pascal Cotte.
Ta izjemna razstava, ki je primerna za vse starostne skupine, še posebej jo priporočamo družinam in šolam, ne omogoča samo fascinantnega vpogleda v um genija, ampak tudi soočenje z osnovnimi znanstvenimi in umetniški načeli, ki jih je odkril.

Vir: Napovednik.com

Zemljevid