Sausages - koncert ob 20. obletnici!

Skupina Sausages, rockerski duh v prvi osebi, se vrača na oder Orto bara s prav posebnim namenom - ob 20. obletnici skupine bodo poskrbeli za zabavo do jutra in rokenrol v pravem pomenu besede.

S karizmatičnim pevcem Goranom Breščanskim, zmagovalcem resničnostnega šova Kmetija, bo z novimi skladbami ter številnimi starimi uspešnicami ponovno zlomila prenekatero najstniško srce, zadovoljila pa predvsem tiste, ki jim po žilah teče prvinski, pekoč in emocionalno nabit rock'n'roll.

1. Obdobje 1992 - 1994 Ljubljana, november 1992. Čule, Buco in Gaspardi skupaj s prvim pevcem skupine Bernardom Velkaverhom in kitaristom Zlatkom Cvetanovskim ustanovijo band z imenom Sausage Time. Vadijo v bežigrajski blokovski četrti BS3. Po dveh mesecih redne vadbe jih vržejo iz prostorov, ki so jih delili z godbo na pihala, ker naj bi bili preglasni, celo glasnejši od celega pihalnega orkestra.
Preimenujejo se v Sausages in hitro pričnejo nastopati kjerkoli se jim ponudi priložnost. Honorarji so v tistem obdobju najpogosteje izplačani v obliki piva ali vina. Kmalu postanejo priljubljeni med ljubljanskimi ragbijaši, dijaki in študenti, hitro jih sprejme tudi klubska scena.
2. Obdobje 1994 - 1995 Leta 1994 bend zapustita Bernard in Zlatko. Sausages igrajo v različnih zasedbah, vendar baza ostaja ista. Največ koncertov se zgodi v sodelovanju s pevko Natašo Fink. Sausages pol leta nastopajo kot Pussy & Sausages. Prostor za vaje imajo v zemeljski kleti večstoletne hiše v bližini Cukrarne. V vlažnih in zatohlih prostorih vadijo nekaj mesecev, vse dokler na kitarskih ojačevalcih zaradi ugodnih klimatskih razmer ne začno rasti gobice. Klet izpraznijo in potem več mesecev iščejo prostor za vaje. Žal neuspešno, zato živi koncerti predstavljajo edino možnost za vaje. Sausages nove pesmi vadijo kar v živo ali pa na tonskih vajah pred koncerti.
3. obdobje 1995 - 1999 Bendu se leta 1995 pridruži razvpiti pevec Goran Breščanski. Prostor za vaje jim za tri mesece odstopita Matevž in Miha Šalehar, šefa tedaj še neobstoječih Babewatch. Z Goranom imajo Sausages v treh letih preko 200 koncertov, igrajo po vsej Sloveniji, nekaj koncertov pa imajo tudi v tujini. Redno jih spremlja pihalna sekcija, s katero posnamejo prvenec z imenom Sausages. 1999 jim podelijo zlatega petelina za debitante leta.
4. obdobje 1999 - 2000 Sausages se aprila 1999 pridruži še tonski tehnik Marko Paunovič, ki poprime za ritem kitaro. Marko je v osnovi šolan bobnar, ki se v vlogi ritem kitarista odlično znajde. Še bolje se znajde na zabavah, kjer hitro postane znan kot izjemen dolgoprogaš in ekstremist. Njegov najbolj znani eksces se je zgodil v Križankah, na dobrodelnem koncertu za Rdeči križ, ko so ga morali zaradi pretiranega vdihavanja helija za otroške balone odpeljati v bolnico. Marko hitro okreva, v času bivanja v bolnici pa ga množično opazujejo študenti medicine, saj je prvi človek v Sloveniji, ki se mu je zgodila takšna nesreča. Sledi divje obdobje koncertov pod vodenjem menedžerja Zdravka Toplaka, botra slovenskega rock managementa. V tem obdobju nastane trši in bolj kitarski album To mi deli, ki rodi dva hita, naslovnega To mi deli in angažiranega Poglej se v oci.
5. Obdobje 2001 - 2002 Januarja 2001 Goran Breščanski najavi svoj odhod iz skupine, mesec dni zatem zapusti skupino tudi Marko Paunovic. Bend se postavi v novi, glasbeno močnejši zasedbi s Primožem Romšakom na vokalu in Petrom Deklevo na kitari. Sausages stopijo v novo, zrelejše obdobje glasbenega ustvarjanja.
6. Obdobje 2002 - 2006 Ko maja 2002 zapusti bend še kitarist Peter Dekleva in se vrne k svojemu matičnemu bendu Srečna mladina, je med klobasarji zazijala praznina. Izguba tega izvrstnega in ustvarjalnega kitarista, ki je album Dolga pot zapečatil z izrazito rockersko nekonvencionalnimi aranžmaji, je krepko vplivala na glasbeni razvoj Sausages. Ljubljanska zasedba se je odločila za "mednarodno" oziroma vsaj "medregionalno" okrepitev moštva, k sodelovanju so pritegnili štajerskega kitarskega mačka Helmuta Frangesa, verjetno enega najbolj rutiniranih kitaristov SV Slovenije. Rusan Maco, kot ga kličejo prijatelji, je v preteklosti deloval predvsem kot studijski glasbenik, njegove kitarske ideje pa je moč slišati v več kot 70 skladbah.
7. Obdobje 2006 - Oktobra 2006 zapusti band vokalist Primož Romšak. Po šestih letih se na mesto frontmana Sausages vrača Goran Breščanski, ki je v drugi polovici devetdesetih let buril javnost in s svojo izjemno odrsko karizmo postal ikona slovenske rock scene. Ze kot šestnajstletnik in član srednješolske rock zasedbe Dursy Bursy je razvnemal srca in telesa ljubljanskih gimnazijk, se kasneje pridružil zasedbi Hot Dog (bend ex "Sokola" Ivana Bekčiča) in z njimi posnel en album, septembra 1995 pa se je končno pridružil v tistih časih izrazito garažni zasedbi Sausages. Goran Breščanski je s Sausages posnel dva albuma in celo vrsto uspešnic (To mi deli, Nimam moči, Poglej se v oči, Od garaže do terase, Spal bom cel dan) ter odpel več sto koncertov. Sausages je zapustil v šestem letu delovanja, janaurja 2001, ko se je odločil za umik v zasebnost in svoje življenje posvetil družini. Po skoraj natanko šestih letih pa se je ponovno vrnil na mesto osrednjega napadalca SauSageS. Kot da se življenje vrti okoli šestic.

Vir: Hangar P.R., Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Sausages

Zemljevid