Izgubljene iluzije nekega časa - opomnik ob uničennju Viječnice

V sklopu projekta "Izgubljene iluzije nekega časa - opomnik ob uničenju Viječnice" razstavljajo:
Petar Beus, Metka Erzar, Hamo Ibrulj, Narcis Kantardžić, Štefan Marflak, Marijan Mirt, Viktor Šest

V noči iz 25. na 26. avgust 1992. leta je bila v Sarajevu uničena največja in najbolj reprezentativna zgradba ter arhitektonski biser avstro-ogrskega obdobja mesta, ki je med drugim od leta 1949 imela funkcijo nacionalne in univerzitetne knjižnice (Nacionalne i univerzitetske biblioteke) Bosne in Hercegovine, tj. Vijećnica. Na ta dan je zaradi ognja zgorelo 90% knjižnega sklada oz. več kot 2 milijona knjig in drugega gradiva bogate kulturne dediščine.

Na pobudo podiplomskega študenta Muhameda Turkanovića Univerze v Mariboru je Univerzitetna knjižnica Maribor v sodelovanju z Galerijo Festić pripravila spomin na ta dan. V sklopu projekta "Izgubljene iluzije nekega časa - opomnik ob uničenju Vijećnice", pod okriljem EPK, se bo dne 25. 8. 2012, točno 20 let po napadu, odvilo pet kulturnih prireditev.
Po dopoldanskem simpoziju in otvoritvi fotografske razstave akademskega slikarja Rudija Urana, se bo popoldansko dogajanje preselilo na najstarejši trg v mestu Maribor.

SPREMLJEVALNI DEL KULTURNEGA DOGODKA "MAVRICA PRIJATELJSTVA"
POD OKRILJEM GALERIJE FESTIĆ

1. 18.00 LITERARNI VEČER (Marjan Pungartnik in Admiral Mahić) – Kulturni center Sinagoga, Židovska ulica 4, Maribor

Kot prva prireditev s sklopu spremljevalnega dela kulturnega dogodka slovensko-bosansko-hercegovskega prijateljstva se bo odvil literarni večer z uglednim slovenskim književnikom Marjanom Pungartnikom in pesnikom Admiralom Mahićem, enim najpomembnejših sodobnih bosansko-hercegovskih pesnikov. Za glasbeno podlago ob zvokih harfe bo poskrbel prof. Dalibor Bernatović.

2. 19.00 LIKOVNA RAZSTAVA (Petar Beus, Metka Erzar, Hamo Ibrulj, Narcis Kantardžić, Štefan Marflak, Marijan Mirt, Viktor Šest) – Galerija Festić, Židovska ulica 12, Maribor

Osrednja kulturna prireditev na najstarejšem trgu v mestu v sklopu spremljevalnega dela kulturnega dogodka bo odprtje likovne razstave v Galeriji Festić, ki že desetletja deluje kot kulturni most med slovenskimi in bosansko-hercegovskimi umetniki. Galerija Festić bo predstavila uveljavljena imena iz sveta likovne umetnosti, dveh različnih kultur, mentalitet, senzibilnih umetniških duš, ki sta ravno v likovnem izražanju našli skupni imenovalec neskončnega sožitja, saj lepota umetnostnega izražanja ne pozna in ne trpi meja ali ločevanja barve kože, verskega prepričanja, nacionalne pripadnosti ... Svoja umetniška dela bodo predstavili: Petar Beus, Metka Erzar, Hamo Ibrulj, Narcis Kantardžić, Štefan Marflak, Marijan Mirt in Viktor Šest.

3. 20.00 PROJEKCIJA FILMA Z GLASBENIM PROGRAMOM (Dokumentarni film BBC "THE LOVE OF BOOKS – A SARAJEVO STORY" ob spremljavi Željka Bogdanovića – MIRČIJA) - Židovski trg, Maribor

Kot zaključna prireditev v sklopu spremljevalnega dela kulturnega programa se bo na Židovskem trgu odvila tudi projekcija dokumentarnega filma BBC "The love of books – A Sarajevo story", ki je nastal v času obleganja Sarajeva. Ob spremljavi akustične kitare uveljavljenega pisca besedil in glasbe Željka Bogdanovića - Mirčija bo potekalo prijetno druženje na najstarejšem trgu v mestu Maribor.

Prisrčno vabljeni.

Vir: Galerija Festić, Napovednik.com

Zemljevid