Film'Šteka: Patriot (1998)

Čas je, da zberemo pogum in si kot nova generacija filmskih patriotov ogledamo redko in pozabljeno izjemo slovenskega žanrskega filma.

Kino Film’šteka , četrtek 14.6 2012, ob 20h, kinodvorana Kiberpipe

Bliža se zadnja projekcija letošnje sezone. In kaj je boljši zaključek kot izbrskati nekaj iz domače žanrske zakladnice.

PATRIOT
1998, 82′
Režija: Tugo Štiglic
Igrajo: Roman Končar, Branko Završan, Tanja Dimitrievska

Filmska zgodba pripoveduje o sodobnem času, ko Slovenija v občutljivem obdobju geopolitične prerazporeditve sveta vstopa v evropske politične in vojaške integracije. Vsi niso naklonjeni načrtom novonastale države. NATO pripravlja globalni načrt zaščite srednjeevropskega območja, zato v Sloveniji postavi letalski obrambni center, ki dobi ime Rodoljub. Ta sistem skuša uničiti mednarodna teroristična organizacija, ki grozi tudi z uničenjem jedrske elektrarne v Krškem.

(vir.
Zdi se, kot da je večina slovenskih filmov pozabljenih filmov. Glede na splošno famo okoli "slovenskega filma" je slednji stavek dvoumen, ki se ga lahko vzame kot "Uh, še dobro, da sem pozabil na ta film" ali pa "Uh, sploh prvič slišim za ta film". Ker ko človek končno spozna, da se je v devetdesetih naredilo veliko filmov, za katere nihče ali pa so redki slišali, nihče ne more reči, da Slovenci nimamo filma. Ali pa da Slovenci v žanru ne premoremo več od socialnih dram in komedij. Film Patriot, režiserja Tuga Štiglica, najbolj znanega po svoji mladinski duologiji Poletje v školjki 1 in 2, je slovenski akcijski politični triler. Kakšen je, še ne vem, nisem ga videl. Edino, kar vem, je, da mu kritiki niso bili najbolj naklonjeni. Miha Mazzini mu je takrat namenil zelo sarkastičen članek, v katerem je iskal pozitivne aspekte njegovih napak. ( Iztok Gartner je pisal, da se je zavzemal, da bi posnel parodijo nanj, itd. ( Vse se sliši, kot da gre za jedrsko katastrofo od filma (pun intended), vendar dejstvo je, da se tudi tako rojevajo kultni filmi. In čas je, dragi gledalci in gledalke, da zberemo pogum in si kot nova generacija filmskih patriotov ogledamo redko in pozabljeno izjemo slovenskega žanrskega filma. Kdo si pa ne bi želel za spremembo v našem filmu videti, kako terorist z raketometom razsuje avto.

Slovenija ima film!

Vstop prost!
Vabljeni!

Film je v slovenščini in bo predvajan z dovoljenjem avtorjev.

Vir: Filmsteka, Napovednik.com

Zemljevid