Mednarodni festival KIBLIX, Maribor, Slovenija

KIBLIX 2011
Izobraževanje. Delavnice. Instalacije. Performansi. Predstavitve. Laboratorij.

- Festival kot laboratorij: KIBLIX LAB izobraževalne delavnice od 10. do 23. novembra, vsak dan v MMC KIBLA
- Dnevi radovednosti med 11. in 22. novembrom
- Strokovne delavnice od 15. do 23. novembra, med 11. in 18. uro, MMC KIBLA
- Skupna otvoritev festivalov KIBLIX in MFRU 18. novembra
- Festival kot kulturni performans od 18. do 23. novembra: performansi in predstavitve
- Simpozij - 19. in 20. november

KIBLIX 2011 - festival kot kulturni performans - želi postati platforma, kjer bodo umetniki -lačni znanja o tem, kaj počnejo in mislijo raziskovalci, ter raziskovalci - željni znanja o tem, kako se umetniški eksperimenti združujejo v raziskovanju, diskutirali in delili svoje ideje.(18.–23. november)

KIBLIX 2011 - festival kot laboratorij - bo osredotočen predvsem na
izobraževanje, praktično ustvarjanje, sodelovanje, in souporabo znanja. Izobraževalni program nagovarja še neuveljavljene umetnike k sodelovanju na strokovnih, naprednih delavnicah in razstavljanju izdelkov v času festivala, hkrati pa poziva javnost in mladino k številnim mini-delavnicam na temo zabavnih in igrivih tehnoloških in umetniških projektov. (10.– 23. november)

V času festivala (že od 10. novembra dalje) deluje v KIBLI KIBLIX LAB s številnimi delavnicami na temo DIY makeaway (naredi sam) z mini-delavnicami kolektiva Swiss Mechatronic Art Society (SGMK) iz Švice (BitBadge, SMD Theremin ali MenAtWork), delavnica omnimorph4D: izdelaj svoj video-stroj, skuhaj svoj plastelin – alkimistično ustvarjanje s starodavnimi recepti in skritimi formulami; in druge.

Med strokovnimi delavnicami izpostavljamo projekt Fold Me (Prepogni me) ekipe Dimension Plus, katerih cilj je raziskovanje možnosti in stimulacija ustvarjalnih idej sodobnega origamija na področjih dizajna, mode, skulpture, arhitekture … Cilj delavnice je razumevanje digitalnega softvera skozi uporabo osnovnega znanja origami prepogibanja.

Strokovne delavnice se bodo ukvarjale tudi z urejanjem prostora z zvoki, s potovanji, z razstavami, organizacijo različnih vrst (Art) prostorov, mapiranjem … V duhu raziskovanja specifičnosti in možnosti radia kot medija bo festival spremljala kolektivna produkcija ad hoc programa kot družbena skulptura znotraj festivala KIBLIX.

V programu festivala bo 19. in 20. novembra mednarodni strokovni simpozij z naslovom Workshopology - znanost delavničarstva. "Kaj neki pomeni 'znanost delavničarstva'? Težko vprašanje, se strinjate? Izraz 'delavnica' navadno označuje interaktivne in praktične dejavnosti, iz katerih se lahko kaj naučimo ali razvijemo določene spretnosti. V sodobnem svetu, kjer živimo, je veliko samo-oklicanih delavnic. Kljub temu pa ostaja odprto vprašanje, kaj so značilnosti dobre delavnice. Kako jih razviti in izvesti? Gre za znanstveno-umetniški proces ustvarjanja, z več rezultati, ki se med seboj ne prekrivajo povsem. 'Workshopology' simpozij o znanosti delavničarstva bodo predstavili strokovni udeleženci, odprt bo za javno udeležbo; pravzaprav bo to sestanek, kjer bodo ljudje, ki se ukvarjajo z različnimi aktivnosti na delavnicah, sami analizirali svoje dejavnosti."

Partnerski Festival MFRU bo vzporedno do 26. novembra potekal v Mariboru. V slogu tradicije mednarodnega festivala računalniških umetnosti pripravljajo zanimiv program a/v performansov v sodelovanju z Optofonico (NL) kakor tudi razstave in predstavitve številnih slovenskih umetnikov.

Otvoritev festivala KIBLIX + MFRU, združene festivalske platforme bo v
petek, 18. novembra, z nastopom Nare Pfister & Mirzlekid ter glasbenim
nastopom Tim & Puma Mimi. Vabljeni na delavnico plesa punk znanstvenikov in laboratorijskih dam z nekaj kabli v oblaku. "Share is in the air" ali "Delimo!"

Več na.
ter

Produkcija: KID KIBLA, Swiss Mechatronic Art Society (SGMK), Fundacija
Sonda V sodelovanju z MFRU
V okviru projekta NMCB (New Media Cross Border Slovenija-Hrvaška)


Vir: KID Kibla, Napovednik.com

Zemljevid