Jaz sem Janis - Ich bin Janis

Predstava mladinske gledališka skupina SPD BilKARežija, koreografija in scenografija Sebastjan Starič

Avtor besedila in pomočnik režiserja Iztok Alidič

Avtor glasbe in priredb/Ozvočenje Dejan Došlo

Sodelujoči glasbeniki Dejan Došlo (gitara) Sergej Pobegajlo (tolkala) Damir Jazbec (orglice) Eva Julija Rečnik (čelo)

Luč in lučna tehnika Klaus Ogris Plakat Stefan Reichmann

Prevod besedila/ Rekviziti in kostumi/Mentorica skupine Gusti Gasser

Janis 1 Valentina Gasser

Janis 2 Tereza Maletz

Janis 3 Jasna Mischkulnig

Režiser Luca Mak

Kamerman Niko Bostjančič

Oder, občinstvo, blišč reflektorjev, mikrofoni, glasbeni ansambel v ozadju, režiser, kamerman in kandidatka za nastop na avdiciji. Je to danes recept, da postaneš slavna in znana medijska osebnost? Verjetno je, a do slave je treba prehoditi težko pot. Treba se je ponižati pred drugimi, skloniti glavo, požreti marsikatero žalitev, se tudi osebno in intimno odkriti. Pa je slava res vredna te cene?

Kdo je torej Janis?

Preprosto vsakdanje dekle, študentka. Biva v študentskem domu, se dolgočasi, išče zabavo. Zato se, v prepričanju, da je zadosti talentirana in motivirana, da bo zmagala, prijavi na avdicijo za nastop na pevskem tekmovanju. A Janis ni edina kandidatka. Prijavljeni sta tudi njeni sostanovalki iz študentskega doma, Janis 2 in Janis 3, kakopak konkurentki prvi Janis. Na pripravi na avdicijo se tako dogajajo zgode in nezgode, v zabavo občinstvu, ki ima v predstavi vlogo sodnika in žirije hkrati …

Smo torej priča komičnim zapletom, z vsemi težavami (pričakovanimi in nepričakovanimi) ter s humornimi konflikti med dramskimi osebami, ko preko njihovih zgod in še bolj nezgod lahko poškilimo v zakulisje priprav na medijsko prireditev, kamor navaden smrtnik nima vstopa, zato si po vsej verjetnosti težko predstavlja, kaj se ob vsem blišču estrade v resnici dogaja v njenem zakulisju. Dogajanje na odru je popestreno z originalnimi pevskimi nastopi v sedemdesetih letih preminule ameriške rock pevke Janis Joplin.

In še kaj?

Gre za krstno uprizoritev slovenskega besedila, ki je v svojem bistvu burleska. Na vesel, včasih pa tudi malce žaloben način odslikava odnose nadrejenih in podrejenih ter odnos "strokovnjakov" do treh naivnih deklet.
Vir: Kreatorij DIC, Napovednik.com

Zemljevid