Luka Juhart, harmonika

Program:
Petra Strahovnik, Deep
Bojana Šaljič Podešva, Meditacija o bližini
Matej Bonin, One Man Band
Uroš Rojko, Accordica
Volker Heyn, Quetsch
Vinko Globokar, Dialog o zraku

Luka Juhart se je po opravljeni Glasbeni gimnaziji v Mariboru pri prof. Andreju Lorberju vpisal na Državno visoko šolo za glasbo v Trossingenu (Nemčija) v razred prof. Huga Notha. Leta 2005 je opravil pedagoško, leto pozneje pa še umetniško diplomo. Podiplomski študij je v mojstrskem razredu prof. Stefana Hussonga na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu (Nemčija) končal leta 2008.

Luka Juhart je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj ter dobitnik številnih nagrad: dr. Romana Klasinca (2001), DAAD (2002), Iris Marquardt (2003), zlate ptice za glasbo (2008). Redno snema za različne radijske postaje (RTV Slovenija, ÖRF, RAI Bozen, SR Saarbrücken, BR Klassik, SWR) ter po vsej Evropi koncertira solistično in v komornih zasedbah, v zadnjem času predvsem z Urošem Rojkom.
Kot solist je na Donaueschinger Musiktage 2010 s Simfoničnim orkestrom SWR Baden Baden in Freiburg pod vodstvom Ruperta Huberja krstno izvedel Radiographie d'un roman (Radiografijo romana) Vinka Globokarja. Pod vodstvom Kasperja de Rooija je z ansamblom Windkraft krstno izvedel koncert za harmoniko in ansambel Eduarda Demetza, kot solist je nastopil v delu Der Engel der Geschichte (Angel zgodovine) Vinka Globokarja s Slovensko filharmonijo pod vodstvom Diega Massona, z Reutlingenškim komornim orkestrom in orkestrom Visoke šole za glasbo v Würzburgu. Pod vodstvom Christopha Poppna, Alexandra Liebreicha, Bertranda de Billyja in drugih je kot povabljeni član igral z Radijskim orkestrom ORF Dunaj, Münchenskim komornim orkestrom, Nemškim radijskim simfoničnim orkestrom Saarbrücken, ansamblom Aventure in drugimi. Velik poudarek daje sodelovanju s sodobnimi komponisti. Redno sodeluje z Urošem Rojkom, Vinkom Globokarjem, Thomasom Larcherjem, Klausom Huberjem, Eduardom Demetzem, Clausom-Steffenom Mahnkopfom in drugimi.

Samostojni koncert Luke Juharta bo hkrati tudi predstavitev zgoščenke z naslovom Dialog, ki je izšla konec leta 2010 pri Zavodu Sploh. Z zgoščenko, na kateri mladi slovenski interpret izvaja skladbe za akordeon vrhunskih in v svetu uveljavljenih skladateljev, Vinka Globokarja, Uroša Rojka in Volkerja Heyna ter mlajših obetavnih komponistov Bojane Šaljić Podešva in Stefana Beyerja, želi mednarodno uspešni slovenski akordeonist zapolniti vrzel vrhunske sodobne glasbe za solo harmoniko pri nas in v svetu. Hkrati pa sta zgoščenka in koncert predstavitev njegovega dela zadnjih nekaj let in rezultat plodnega sodelovanja z omenjenimi komponisti. Nekatere kompozicije (Rojko, Šaljič, Beyer) je krstno izvedel, saj so bile zanj napisane, druge je na novo oživel (Globokar, Heyn), vse pa so bile prvič posnete in izdane na zgoščenki. Poleg večine skladb z zgoščenke, ki predstavljajo vrhunec sodobnega ustvarjanja za solo harmoniko, bo Juhart na koncertu izvedel še dve novosti slovenskih skladateljev mlajše generacije, in sicer Deep Petre Strahovnik in One Man Band Mateja Bonina.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid