10 min južno

Zavod EN-KNAP / Bitef teater / Mini teater
Pet vrhunskih mednarodnih avtorjev - Dalija Aćin, Ivica Buljan, Jordi Casanovas, Olga Pona, David Zambrano - ponuja lastno videnje narave časa v koreografskih vinjetah, ki trajajo natančno deset minut.

Zavod EN-KNAP / Bitef teater / Mini teater
10 min južno

Dalija Aćin, Ivica Buljan, Jordi Casanovas, Olga Pona, David Zambrano

Nastopajo plesalci skupine EnKnapGroup – Gyula Cserepes, Luke Dunne, Evin Hadžialjević, Lada Petrovski, Ana Štefanec in Tamás Tuza.


"Čas je reka. Neukrotljivi tek vsega, kar obstaja. Takoj, ko se ena stvar pojavi, jo komaj zaznamo in že jo nadomesti druga. A tudi to bo kmalu odplaknilo." (Mark Avrelij)

Pet vrhunskih mednarodnih avtorjev s področja sodobnega plesa in gledališča – Dalija Aćin (Srbija), Ivica Buljan (Hrvaška), Jordi Casanovas (Španija), Olga Pona (Rusija), David Zambrano (Venezuela-Nizozemska) – z različnimi kognitivnimi pristopi ter različnimi plesnimi praksami ponuja lastno videnje narave časa v koreografijah, ki trajajo natančno deset minut.

Koreografske vinjete raziskujejo koncept časa ter v središče postavljajo njegovo fluidnost in neulovljivost v kontekstu geografskih in družbenih okvirov ter ideologij.

Predstava bo doživela premiero skoraj natančno leto osorej po lanski predstavi 10 min vzhodno. Kustosom bodo pozneje na voljo posamezni deli iz obeh segmentov (10 min vzhodno in 10 min južno) za poljubno združevanje v lastno predstavo, ki jim bo tako omogočala avtorsko participacijo in pečat.


O ustvarjalcih:


Dalija Aćin je priznana beograjska koreografinja sodobnega plesa mlajše generacije, ki v svojih koreografijah mnogokrat preizprašuje meje sodobnega plesa in njegove raznolike izrazne oblike. Na srbsko in mednarodno plesno prizorišče vnaša nevsakdanji in raziskovalni avtorski pristop. Leta 2008 je v selekciji mladih koreografov prejela nagrado Prix Jardin dEurope.


Hrvaški režiser Ivica Buljan je bil med letoma 1998 in 2002 ravnatelj Drame Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. Sprva je v gledališču ustvarjal kot dramaturg, od leta 1995 pa tudi režira. Njegove produkcije so uspešno gostovale na številnih mednarodnih festivalih; za svoj obsežni opus, ki je pustil viden pečat tudi v slovenskih uprizoritenih umetnostih, je prejel vrsto pomembnih nagrad.


Jordi Casanovas, brilijantni katalonski performer hitrih gibov, ki sodeluje v poznani katalonski umetniški skupini Mal Pelo, ustanovljeni leta 1989. Sodobni ples je študiral na inštitutu Institut del Teatre de Barcelona, klasični ples pa pod Danielom Frankom na lOpéra de Paris. Kot plesalec je sodeloval v številnih evropskih plesnih skupinah in projektih, s svojim prvim solom v karieri pa je septembra nastopil v Španskih borcih.


Olga Pona, prva dama sodobnega plesa v Rusiji, ki je s svojim delom presegla ne le komunistično estetiko in umetniške omejitve majhnega mesta v južnem Uralu na kazahstanski meji, pač pa celotne tedanje Rusije, ki tedaj še ni poznala sodobnega plesa. Skupaj z Vladimirjem Pono je leta 1992 ustanovila plesno skupino, ki pomeni začetek sodobnega plesa v Rusiji in ki je kmalu dosegla priznanje v plesnem svetu.


David Zambrano, vznemirljivi venezuelsko-nizozemski performer in inovativni koreograf, je že več kot 30 let eden ključnih ustvarjalcev v mednarodni plesni skupnosti. Rojen je v Venezueli, živi in dela v Amsterdamu ter uči in nastopa v tujini, v svoje projekte pa vključuje umetnike z vsega sveta. Med drugim je razvil tehniki flying low in passing through, ki ju je poučeval tudi v Sloveniji.


Ponovitev predstave 25. 11. poteka v okviru Festivala ŽIVA 2010.

Fotografija: iz lanske predstve 10 min vzhodno; foto: Miha Fras

Vir: Zavod En-Knap, Napovednik.com

Zemljevid