Žirovski kolesarski krog

  • Kaj: Športna prireditev
  • Kdaj: sobota, 28.8.2010 ob 9.00
  • Kje: Parkirišče pred Alpino, Žiri
  • Prireditelj: Turistično društvo Žiri
  • Vstopnina: 10 evrov za celoten krog in srednjo varianto za odrasle, 8 evrov za družinsko varianto in za otroke do 15. leta. Vključuje kartonček za žige, pijačo, hrano in priložnostno darilo.


Start: Ob 9.00 uri Žirovski krog (55 km)
Ob 10.00 uri srednja varianta (30 km)
Ob 11.00 uri družinska varianta (20km)Dolžina poti:
55 km (1500m višinske razlike) 3 – 6 ur
30 km (515 m v

Opis poti Žirovskega kroga :
Iz centra Žirov (prva kontrolna točka) se bomo s kolesi podali po hribih, ki so obdajali nekdanje žirovsko jezero, zdaj pa obdajajo žirovsko kotlino. Cesto, ki vodi v Logatec bomo kmalu zapustili in se zapeljali skozi vas Sovro po dolini Žirovnice ter se po stari italijanski cesti dvignili na Vrsniško planoto in zatem čez Govejk v Korita. Od tam na 1000 metrov visoki Mrzli vrh mimo znane kmetije, kjer so snemali znani TV šou – kmetija. Vrh Mrzlega vrha nudi prečudovite razglede od Krna do Julijcev, Kamniških Alp, pa vse tja do Snežnika. Spustili se bomo do druge kontrolne točke, kjer se bomo okrepčali ter se zatem spustili po dolgem grebenu in strmi gozdni poti na Selo. Kdor ne bo imel volje za nadaljevanje poti, bo lahko kolesarjenje zaključil in se vrnil v Žiri (2 km).
Ostali pa se bomo prek Zabrežnika dvignili na Žirovski vrh in se mimo neštetih bunkerjev Rupnikove linije pripeljali do koče na Javorču (903 m/nmv) – tu bo 3. kontrolna točka. Prekolesarili bomo cel Žirovski vrh se nato spustili v Smrečje in se ponovno dvignili na Vrh Sv. Treh Kraljev (884 m) do cerkve, kjer bo naslednja kontrolna točka. Sledil bo spust proti Sedejevi dolini do Goropek in spust v Žiri pred gasilski dom v starih Žireh, kjer bo tudi zaključek. Tukaj nas bo pričakal topel obrok.
SREDNJA VARIANTA:
Iz centra Žirov se bomo podali po glavni cesti proti Škofji Loki. V naselju Selo pri Žireh bomo pri odcepu za Zabrežnik krenili desno v klanec. Pot nas bo vodila skozi razpotegnjeni Zabrežnik do Javorča, kjer bo za to varianto druga kontrolna in okrepčilna točka. Po grebenu Žirovskega vrha bomo nadaljevali preko Golega vrha, skozi Lavrovec do Smrečja. Iz Smrečja se bomo povzpeli na Vrh Sv. Treh Kraljev, kjer bo za nas tretja okrepčilna točka. Od te točke dalje pa sledi spust po Sedejevi dolini do Goropek in spust do zadnje kontrolne točke v starih Žireh pri gasilskemu domu, kjer nas bo pričakal tudi topel obrok.


DRUŽINSKA VARIANTA:
Iz centra Žirov se bomo podali po dolini Račeve ter se vzpeli do Vrha Sv. Treh Kraljev, kjer bo na vrhu pri cerkvi druga kontrolna točka ter okrepčilo. Sledil bo spust proti Sedejevi dolini do Goropek. Od tu sledi le še spust proti starim Žirem, kjer bo združen zaključek žirovskega kolesarskega kroga pri gasilskemu domu v starih Žireh.
Dolžina poti: 58 km (1500m višinske razlike) 3 – 6 ur
33 km (515 m višinske razlike) 2 – 4 ure
23 km (413m višinske razlike) 2 – 3 ure
Štartnina: 10 EUR za celoten krog in srednja varianta, 8 EUR družinska varianta ter otroci do 15 leta starosti. Vključuje kartonček za žige, pijačo, hrano ter spominsko darilo.

Varnost: Vožnja na lastno odgovornost po cestno prometnih predpisih s prilagoditvijo trenutnim cestnim razmeram.
Čelada je obvezna!
Prijave: Od 8:00 dalje pred pričetkom na parkirišču pred Alpino
Info:
- Turistična pisarna Žiri
- Rok, 031/ 532-798


Zaključek: Topel obrok in družabno srečanje pri gasilskemu domu v starih Žireh.

Vabljeni vsi ljubitelji kolesarjenja, narave in druženja!

Vir: Turistično društvo Žiri, Napovednik.com