Marko Peljhan in Aleš Debeljak: Predstavitev Iniciative za Arktično perspektivo

  • Kaj:
  • Kdaj: sreda, 30.6.2010 ob 11.00
  • Kje: Ižanska cesta, Ljubljana, Botanični vrt
  • Prireditelj: Divja misel
  • Vstopnina: brezplačno

To sredo, 30. junija ob 11h dopoldan, vabljeni v Botanični vrt (v Knjžnico pod krošnjami) na pogovor z angažiranim konceptualnim umetnikom in enim glavnih pobudnikov projekta Inicativa Arktične perspektive, Markom Peljhanom.

Profesor in pesnik Aleš Debeljak se bo z Markom, ki je neulovljivo razpet med Arktiko, Evropo in ZDA, kjer na univerzi v Santa Barbari od leta 2002 predava na katedri za medije, umetnost in tehnologijo, pogovarjal o ideji in poteku te nenavadne iniciative, ki se odvija na skrajnem polu našega planeta, v zadnjem mesecu pa je bila zabeležena na dveh odmevnih razstavah (v londonski Canada House, zdaj pa v razširjeni obliki tudi v Dortmundu, ki je letos evropska prestolnica kulture) ter v pravkar izdani publikaciji, kjer je predstavljen arhitekturni del tega velikega mednarodnega projekta.

INICIATIVA ARKTIČNE PERSPEKTIVE

Medijska umetnost, ki podpira skupnosti na Severu, 2 razstavi ter izdaja publikacije ARCTIC PERSPECTIVE INITIATIVE na temo mobilne arhitekture, ki jo je uredil Andreas Müller

V okviru projekta Iniciativa arktične perspektive so v petek, 18. junija v nemškem Dortmundu (PHOENIX Halle) odprli obsežno razstavo umetniško-zanstvenega in aktivističnega projekta, ki bo v evropski prestolnici kulture odprta vse do 10. oktobra 2010. Strnjena verzija razstave je do 30. septembra 2010 na ogled tudi v kanadskem predstavništvu Canada House (Trafalgar Square) v središču Londona.

V okviru velikega mednarodnega projekta Iniciativa Arktične perspektive je bilo v Dortmundu 18. junija odprtje obsežne pregledne razstave o Arktiki, katere kustosi so Inke Arns, Matthew Biederman in Marko Peljhan.

Razstava se osredotoča na Arktiko kot okolje za bivanje tamkajšnjih skupnosti in eno tistih območij sveta, ki je danes zagotovo kritični mejnik in ena izmed ključnih točk globalnih sprememb. Razstava je osnovana na več tematskih fokusih: arhitekturi, geopolitiki, avtonomiji in tehnologiji ter se osredotoča na umetniške prakse in diskurze na stičišču medijev, arhitekture in tehnologije v sodobni družbi. Program razstave in dogodkov v Dortmundu poteka v organizaciji lokalne institucije Hartware MedienKunstVerein (HKMV) v sodelovanju z Zavodom Projekt Atol iz Ljubljane in organizacijo The Arts Catalyst iz Londona.

Iniciativa Arktične perspektive (API) je mednarodna, neprofitna iniciativa posameznikov in organizacij, ki želi javnosti opozoriti na globalni kulturni in ekološki pomen cirkumpollarnih območij ter v teh regijah vzpostaviti odprte sisteme ustvarjalnih, komunikacijskih in distribucijskih infrastruktur. Eden izmed poglavitnih ciljev iniciative je ustvarjanje pogojev, preko katerih bodo severna arktična ljudstva s pomočjo odprtih tehnologij, sistemov učenja in usposabljanja lahko enakopravno in trajnostno sodelovala v pridobivanju in izmenjavi informacij o okolju in spremembah v njemu, ki so posledica globalnih klimatskih sprememb.

RAZVOJ PROJEKTA
Projekt se je razvil iz iniciative Interpolar Transnational Art Science Constellation, ki je v letih 2006-2008 v okviru IPY (International Polar Year) aktivno delovala na Artkiki in Antarktiki in tam vzpostavila trajne pogoje za sodelovanje umetnikov, taktičnih medijskih delavcev in znanstvenikov. API od leta 2008 naprej usmerja to energijo predvsem na Arktiko in severna cirkumpolarna območja, ki so, z razliko od Antarktike, poseljena z živimi kulturami in ljudstvi. Projekt bo trajal najmanj desetletje in bo omogočil trajnostno skupno delovanje in prepletanje tradicionalnih kultur, znanost, tehnologije, izobraževanja in umetnosti.

Ena izmed prvih aktivnosti v okviru projekta je vzpostavitev komunikacijske mreže in orodij za medijsko ustvarjanje, ki temeljijo na odprtih strojnih in programskih rešitvah. Iniciativa API je plod sodelovanja velikega števila ljudi, njen začetek pa je povezan z desetletnim projektom Makrolab, ki je deloval od leta 1997 do leta 2007. Že od leta 2006 umetnika Marko Peljhan in Matthew Biederman skupaj s sodelavci in lokalnimi prebivalci na Severu sodelujeta s ciljem, da bi vzpostavila odprte in vsem dostopne trajnostne strukture in omrežja za komunikacije in pridobivanje podatkov o okolju. V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki temelji na populističnih mnenjih in predsodkih, na Severu obstaja široka paleta pozitivnih pobud- od določanja političnih in teritorialnih mej, do samo-opredelitve in refleksije kulturnih vrednot.

Projekt se opira na dejstvo, da cirkumpolarna območja ostajajo tarča silovitega mednarodnega spopada za še neizkoriščene naravne vire, še zlasti v luči kombinacije naraščajočega globalnega povpraševanja in osiromaševanja naravnih virov na globalnem jugu.

Projekt, ki sta ga konceptualno osmislila in ga vodita umetnika Marko Peljhan (Slovenija) in Matthew Biederman (Kanada), vključuje raziskovanje, oblikovanje, arhitekturo in postavitev razstav in je rezultat večletnega mednarodnega (so)delovanja umetnikov in umetniških organizacij iz petih držav: HKMV (Dortmund, Nemčija), Zavoda Projekt Atol (Ljubljana, Slovenija), The Arts Catalyst (London, Velika Britanija), C-TASC (Montreal, Kanada) in Lorna (Reykjavik, Islandija).

Slovenski sodelavci projekta so še Nejc Trošt, Samo Stopar, Andrej Bizjak, Aljoša Lozej ter Miha Bratina.

V letu 2010 bo projekt v različnih oblikah prisoten na Arktiki, v Montrealu, Torontu, Londonu, Sloveniji, Dortmundu in v okviru ISEA 2010 Ruhr.

ARHITEKTURNI NATEČAJ, PUBLIKACIJA
V letu 2009 je bil v okviru projekta API izveden natečaj za oblikovanje bivalne, mobilne ter medijsko opremljene arhitekturne in komunikacijske enote, ki energijo pridobiva iz obnovljivih virov za potrebe pripadnikov skupnosti Inuitov in drugih skupnosti na Arktiki za namene kreativne medijske produkcije, komunikacije in okoljevarstvenih projektov.

Mobilnost in komunikacijska infrastruktura sta še posebej ključni za pripadnike tistih skupnosti, ki ponovno daljša časovna obdobja preživljajo daleč stran od svojih naselbin. Te skupnosti so bile ustanovljene v obdobju po 2. svetovni vojni s strani kanadskih, ruskih, danskih in drugih vlad in so prisilila tamkajšnje avtohtone prebivalce, da so prenehali z nomadskih načinom življenja. Natečaj je prejel izjemnih 103 prijav iz več kot 30 držav. Mednarodna žirija je podelila tri enakovredne tretje nagrade.

Serijo štirih publikacij, ki pokrivajo ključne ideje v okviru projekta API, bo v letu 2010 izdala založba Hatje Cantz. Prva izdaja, ki je že izšla (Architecture, ur. Andreas Müller, 148 str.), je posvečena tematiki mobilne arhitekture, ostale pa se posvečajo temam: geopolitika, odprto-kodne tehnologije in katalog razstave z naslovom Landscape, ki bo refleksija projekta z ambicijo pogleda v prihodnost.


SODELUJOČI UMETNIKI, PARTNERJI, SODELAVCI
Matthew Biederman, Kanada
Andrej Bizjak, Slovenija
August Black, ZDA
C-ASTRAL flight team, Slovenija
Richard Carbonnier, Nunavut, Kanada
Nathalie Grenzhaeuser, Nemčija
Igliniit project, Nunavut, Kanada
Igloolik Isuma Production, Nunavut, Kanada
Kinngait Studios, Nunavut, Kanada
Makivik Corporation, Nunavik, Kanada
Giuseppe Mecca, Italija
Lize Mogel, ZDA
Cornelius Nutarak Sr., Nunavut, Kanada
Marko Peljhan, Slovenija
Sašo Podgoršek, Slovenija
Catherine Rannou, Francija
SenseStage, Kanada
Taqramiut Productions, Nunavik, Kanada
Wesley Smith, ZDA
Samo Stopar, Slovenija
Nejc Trošt, Slovenija
Boris Volkov, Rusija

Materiali, last Kinngait Studios (Nunavut, Kanada) so delo avtorjev: Mayoreak Ashoona, Soroseelutu Ashoona, Iyola Kingwatsiak, Simeonie Kopapik, Ulayu Pingwartok, Annie Pootoogook, Kananginak Pootoogook, Napachie Pootoogook, Mary Pudlat, Oshoochiak Pudlat, Pudlo Pudlat, Tikitu Qinnuayuak, Eegyvudluk Ragee, Kakulu Saggiaktok, Jamasie Teevee


OSTALI DOGODKI API v letu 2010:
Konferenca 22-24 september 2010, HMKV Phoenix Halle, Dortmund, Nemčija
Serija delovnih srečanj in pogovorov ter konferenca, ki jo je med drugim podprl nemški Zvezni center za politično izobraževanje (German Federal Centre for Political Education) in na kateri se bodo zbrali mednarodno priznani predavatelji s področja znanosti in raziskovanja kot tudi predstavniki skupnosti s Severa in tamkajšnji umetniki ter številni drugi sodelavci projekta API, da sooblikujejo bodoče smernice in izvajanje projekta API v prihodnosti.


Razstava in konferenca v Dortmundu sta del evropskega projekta European Capital of Culture RUHR 2010 in mednarodne konference na temo medijev in umetnosti ISEA 2010.


Več informacij na spletnih straneh.


Projekt podpirajo: Evropska komisija, Urad za kulturo mesta Dortmund, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Institut za raziskovanje in umetnost na kalifornijski univerzi (UCIRA), iniciativa Integrative Methodologies in the Arts Council England
Partnerji: HMKV, Dortmund (DE), Projekt Atol, Ljubljana (SI), The Arts Catalyst, London (UK), C-TASC, Montreal (CA), Lorna, Reykjavik (IS)/
Medijski sponzor: De:bug, coolibri, City Life/
Pokrovitelji: Gravis, C-ASTRAL d.o.o., Grow NRW, Bäckerei Böhmer, Microhard Inc., Southwest Windpower, Technology Review

Kontakt za dodatne informacije in materiale:
Barbara Hribar,
Zavod Projekt Atol
Ane Ziherlove 2, 1000 Ljubljana
T/F: 01 425 4006
E: barbara.hribar@gmail.com
M: 040 437137

Vir: Divja misel, Napovednik.com