Rokerji pojejo pesnike

Rokerji pojejo pesnike je projekt, ki na inovativen način spaja novejšo slovensko pesniško in rokersko produkcijo.

Pri založbi Subkulturni azil je izšlo že 5 kompilacij izbranih tovrtsnih sodelovanj, v Kinu Šiška, pa se bo predstavilo kar 18 glasbenih izvajalcev, ki bodo avtorsko interpretirali pesmi 20-ih pesnikov mlajše generacije. Med drugimi bodo nastopili Kvinton, Muškat Hamburg, Adam, Matej Kranjc in drugi.


Soorganizacija Subkulturni azil/ MKC Maribor in Kino Šiška.


PROGRAM

ULTRA V močnejši luči ( Vesna Spreitzer) // V ognju visokem (Lidija Gačnik Gombač)

MUŠKAT HAMBURG Blues zamaha (Tone Škrjanec) 3.20 // Tukaj si sam (Jan Šmarčan) 1.49 // Daj mi roko (Vinko Möderndorfer)

STRANCI Veliki črni bik (Tomislav Vrečar)

NČØDNČ Komur poklonim življenje, poklonim smrt (Tomislav Vrečar)

MESTNI POSTOPAČI Poniji (Lučka Zorko)

MATEJ KRAJNC Hvalnica anamnezi (Ivo Stropnik)

ESTROGEN Kamen (Aleš Šteger)

RUKOLA Panična (Rick Thies) // Roža (Rick Thies)

INVITE Drevored sanj (Vesna Rečnik-Šiško)

UROŠ PLANINC GROUP Kvadratasto srce (Jože Štucin) 3.07

THE REAL THINGS Čas, ko posedaš (Stanka Hrastelj) 3.40

KATARINA AVBAR Klobuk (Aleš Šteger) // Ali veste (Bojan Tomažič)

ADAM Tekoči kristali (Nino Flisar)

MARTIN RAMOVEŠ BAND Odtis mrtvega človeka (Regina Kralj)

JERRY MAŽGON Eho (Petra Kolmančič)

THUNDERBABIES Cesarstvo čutil (Miša Gams)

BLUTWURST Oda zahoda (Marko Samec) // Odpustki (Jožek Štucin)

KVINTON Ti si mi (Petra Kolmančič)
 // Ta ki v tej noči po ulicah tava (Borut Gombač)
 // Steklo je kot moder dim (Borut Gombač)

ŠKRIP ORKESTRA Laž (Bojan Tomažič)


ROKERJI POJEJO PESNIKE

Rokerji so prvič zapeli pesnike leta 1996 na radiu MARŠ, ki ga je takrat vodil Dušan Hedl, idejni in organizacijski vodja projekta Rokerji pojejo pesnike. Kakšni dve leti pred tem je Hedl kot avtor sodeloval v avstrijskem Gradcu pri podobnem projektu The Blind Gave To The Naked, h kateremu ga je povabil odličen glasbenik in takrat pevec pri skupini Pure Laine Georg Altziebler, sedaj gonilna sila skupine Son Of The Velvet Rat. S pobudo o sodelovanju rokerjev in pesnikov se je obrnil na takratnega urednika literarne sekcije MKC Maribor – MKC Črka, Tomaža Brenka, ki ga je za prve Rokerje, ki so peli pesnike, povezal s sodelujočimi pesniki. Žal se posnetki iz prvega obdobja in oddaje v živo na radiu niso ohranili. Projekt je nadaljeval konec devetdesetih v MKC Maribor, literarno uredništvo projekta je prevzela Petra Kolmančič, kasneje pa tudi Nino Flisar.
Organizirali so nekaj odlično obiskanih prireditev Rokerji pojejo pesnike, pri založbi Subkulturni azil Maribor, pa so izhajale kompilacijske zgoščenke. V Štuku so celo posneli CD Rokerji pojejo pesnike v živo. Rokerji in pesniki so se na prireditvah družili in razvilo se je pravo glasbeno literarno gibanje Rokerji pojejo pesnike. Sodelujoči rokerji so v tem obdobju ustvarili mnoge odlične glasbene stvaritve na podlagi poezije sodelujočih pesnikov. Na prenekatero kariero glasbenih skupin je imel projekt velik in usoden vpliv. Danes zelo priznana in uveljavljena skupina Kvinton je sodelovala na vseh doslej izdanih CD kompilacijah. Sodelovanje pri tem projektu je spodbudilo idejo o samostojnem albumu s pesnikom Borutom Gombačem.
Leto 2009 je za projekt Rokerji pojejo pesnike prelomno. Ne le, da se je vzpostavila spletna stran, ampak se je projekt razširil na vso Slovenijo. V njem sodeluje več glasbenih skupin in več pesnikov kot kadarkoli prej, blizu 200 pesnikov in glasbenikov. Krona projekta je prav kompilacijska zgoščenka "ROKERJI POJEJO PESNIKE 5", ki je pri tolikšnem številu sodelujočih skupin prav gotovo tudi svojevrsten pregled glasbene scene v Sloveniji v letu 2009. Veseli smo, da letošnji koncert Rokerji pojejo pesnike v živo gostimo v Kinu Šiška in da je projekt tudi del programa letošnje Svetovne prestolnice knjige!
Dobili smo odlične pesmi, veliko novih povezav med glasbeniki in pesniki, ustvarilo se je veliko novih znanstev, ki bodo v naslednjem desetletju prinašala nove in nove umetniške stvaritve. Glasbeniki in pesniki, zahvaljujemo se vam za sodelovanje pri projektu. Tudi letos je bilo posebno doživetje in veselje sodelovati z vami!

1. ULTRA

V močnejši luči (Vesna Spreitzer)
V ognju visokem (Lidija Gačnik Gombač)

ULTRA
Zgodba skupine Ultra se začne konec leta 2001 s prvim vidnejšim singlom Prebudi se in videospotom zanj, ki je bil dva meseca na prvih treh mestih na takratnih Videospotnicah. Po kadrovski krizi, ki je trajala kar nekaj časa, je ustanovnemu članu Tomažu Slapšaku uspelo v letu 2005 zbrati novo ekipo. Pomembnejši nastopi: Cankarjev dom na Hit festivalu, zmaga na Koprskem FENS festivalu, Ljubljanska Škisova tržnica, Mariborski LENT, Ljubljanska Cvetličarna – Media Park ... Singli Dan za dva in Višje sta bili popevki tedna na VAL-u 202. Bend sestavljajo Marjeta Hvala, Tomaž Slapšak, Jernej Janežič, Maurizio Labinaz in Nastja Vovk.

VESNA SPREITZER
(1975) je pesnica in kulturna novinarka Radia Maribor, piše tudi pesmi in kratke zgodbe za otroke. Svojo poezijo je prvič predstavila v obliki radijskega literarnega recitala Prebujanja, ki sta mu kmalu sledila še recital Iz ogledala grem in avtorski zvočni video projekt Bijem. Leta 2005 je bila med finalisti Pesniškega turnirja v Mariboru. Njene pesmi so objavljene v zborniku mlade mariborske poezije Nova kolekcija 2009.

LIDIJA GAČNIK GOMBAČ
pisateljica in prevajalka iz Maribora, soavtorica prvega slovenskega internetnega romana Trampolin, izdala je zbirki lirične proze Magdalena (Književna mladina Slovenije, 1987) in Jajce (Mondena, 1993).

2. MUŠKAT HAMBURG

Blues zamaha (Tone Škrjanec)
Tukaj si sam (Jan Šmarčan)
Daj mi roko (Vinko Möderndorfer)

Zgodovina štajerske punk rock'n'roll skupine Muškat Hamburg sega v leto 1996, prvi nastop beleži leta 1998 in nemudoma postane stalnica koncertnih odrov, saj kljub številnim menjavam zasedbe nikoli ni bilo prekinitev v njenem delovanju ali nastopanju. Zadnja in lahko bi rekli ključna sprememba zasedbe se zgodi leta 2003, ko se skupini priključita bobnar in kitarist zasedbe Opus Hey. Že prvi demo posnetki jih ponesejo na Klubski maraton Radia Študent, odmevno pa je tudi sodelovanje v projektih Rokerji pojejo pesnike in Pankrti 06. Leta 2007 končno sledi objava odlično sprejetega prvenca Uživaj pokončno. S številnimi nastopi se skupina uveljavi kot ena najaktivnejših koncertnih atrakcij na Slovenskem. Zasedba: Kuki Cold-eye (kitara), Otto Corporal Cutt-Butt (kitara), Bizga the Panzer (bobni), Sissy Pop(e) (basovska kitara) in Madamfucker (vokal).

TONE ŠKRJANEC
(1953), pesnik in prevajalec iz Ljubljane. Prevaja predvsem sodobno ameriško literaturo (Paul Bowles, William S. Burroughs, Charles Bukowski; Gary Snyder, Frank O'Hara). Aktiven v KUDu France Prešeren kot koordinator programa ter organizator pesniških prireditev ter vodja ljubljanskega festivala poezije Trnovski terceti. Doslej je izdal sedem pesniških zbirk: Blues zamaha (Kud France Prešeren, 1997), Sonce na kolenu (Drustvo Apokalipsa ,1999), Pagode na veter (Drustvo Apokalipsa, 2001), Noži (LUD Literatura, 2002), Baker (LUD Šerpa, 2004), Koža (LUD Literatura, 2006), Duh želve je majhen in zelo star (KUD France Prešeren, 2009).

JAN ŠMARČAN
(1979) Revialne objave: SRP, Dialogi, Mentor, Album (BiH), Poetikon, Locutio. Internetni portal Pesem.si. Razni zborniki. Zmajeve solze (soavtorstvo, Separatio, 2004), Nova kolekcija (Subkulturni azil, 2009), Njej (Litera, 2007), Beseda v podobi (zbornik, UGM, 2000). Performance Horror night z Elvisom Berljakom. Samostojni in skupinski literarni nastopi po Sloveniji. Vodenje in organizacija literarnih večerov v Bukvarni Ciproš. Literarna delavnica z mag. Oskarjem Teršem.

VINKO MÖDERNDORFER
(1958) pesnik, pisatelj, gledališki, radijski, televizijski in filmski režiser.
V knjižni obliki je objavil več kot štirideset del s področja proze, poezije, dramatike in esejistike. Vzporedno pa je svoja literarna in strokovna dela objavljal doma in v vseh slovenskih revijah. V svojih strokovnih razmišljanjih se loteva predvsem področja gfledališke režije, dramaturgije in igre. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Boršnikovo nagrado za režijo in mnoge druge.

3. STRANCI

Veliki črni bik (Tomislav Vrečar)

STRANCI
so celjski kvartet, ki deluje od leta 2002. Po prihodu basista Jerneja v letu 2007 pa so začeli z intenzivnim glasbenim pohodom. Svoj glasbeni izraz so poimenovali ljuta rokčina, povzema pa energijo, neposrednost, trdnost in papricirano zvočnost. Z razbijajočim zvokom razbijajo ustaljene vzorce. Z neposrednimi teksti direktno nagovarjajo. Za neprepričane pa na odru udarno prevetrijo okolico! Kot zanimivost omenimo njihove tekste, ki so pisani v slovenskem, srbo-hrvaškem, nemškem, ruskem in angleškem jeziku. Multilingualnost jim je blizu kot Strancem (tujcem), ki plavajo v vsakem zvočnem okolju. Marginalnost jim je v glasbi normalna. Normalnost kot pojav pa se jim zdi vse bolj marginalen. Zasedba: Peter Schmidt (vokal), Matjaž Naglič (kitara), Jernej Vidmar (bas) in Dare Gozdnikar (bobni).

TOMISLAV VREČAR
(1974), pesnik, prevajalec, dj, performer, glasbenik. Prrihaja iz Nove Gorice in je doslej izdal štiri pesniške zbirke: Punk še ni hin (1997), Vaš sin vsako jutro preganja mačke po soseski (1998, založba KUD France Prešeren), Ko se mi vse ponuja, se meni skuja (KUD France Prešeren, 2003), Naj me koklja brcne (LUD Šerpa, 2004), Kurc pesmi (LUD Šerpa, 2009). Je tudi ustanovni član glasbene zasedbe Soma Arsen.

4. NčØdNč

Komur poklonim življenje, poklonim smrt (Tomislav Vrečar)

Trio NčØdNč iz Kočevja deluje od leta 2005. V letih od nastanka so preigrali večino slovenskih klubov in okusili kruh rokenrola. V septembru 2009 so v samozaložbi izdali prvenec "Izlet v neznano", ki obsega masiven zbir 16 skladb, katerih zvočna podoba obsega širok razpon punka, hard cora in metala. Kot neuveljavljena skupina so se uvrstili tudi na kompilacijo "Val 09" v organizaciji Vala 202.
NčØdNč je samoangažiran bend, ki je promocijske aktivnosti prevzel sam. Osredotočeni so na iskanje koncertov ter navezovanje stikov s kolegi glasbeniki, klubi, organizatorji festivalov in radijskimi postajami. V letu 2010 sodelujejo na kompilaciji "Rokerji pojejo pesnike" ter na kompilaciji priredb skupine "CZD".
NčØdNč so skupina s slovansko dušo in slovenskimi besedili. Niso podobni ničemur, kar ste kdaj slišali. Člani tria so Rupa (kitara, vokal), Gagi (bobni, vokal) in Bito (bas kitara, vokal).

TOMISLAV VREČAR
(1974), pesnik, prevajalec, dj, performer, glasbenik. Prrihaja iz Nove Gorice in je doslej izdal štiri pesniške zbirke: Punk še ni hin (1997), Vaš sin vsako jutro preganja mačke po soseski (1998, založba KUD France Prešeren), Ko se mi vse ponuja, se meni skuja (KUD France Prešeren, 2003), Naj me koklja brcne (LUD Šerpa, 2004), Kurc pesmi (LUD Šerpa, 2009). Je tudi ustanovni član glasbene zasedbe Soma Arsen.

5. MESTNI POSTOPAČI

Poniji (Lučka Zorko)

Mestni postopači so nadaljevanka bendov Leteči potepuhi in Frik Brothers, ki jih je vodil avtor, pevec in kitarist Dejan Došlo. Mestni Postopači so tudi spremljevalna zasedba Adija Smolarja v živo in v studiu.
Leta 2009 so posneli prvo zgoščenko z naslovom Dobrodošlo in iz te zgoščenke so bili komadi Ne živi za naprej, Le mladost in Vsi mi govorijo zmagovalne popevke tedna na Valu 202. Posneli so tudi videospot z naslovom Znoru z Gregorjem Bakovičem v glavni vlogi.
Člani skupine Mestni postopači so Dejan Došlo (akustična in el.kitara,vokal), Marko Matjašič (el.kitara,spremljevalni vokal), Damir Jazbec (ustna harmonika,spremljevalni vokal), Sergej Jereb (bas kitara,spremljevalni vokal) in Iztok Repovž (bobni, percusions,spremljevalni vokal).

LUČKA ZORKO
(1981), pesnica, lektorica in koordinatorica programa pri Založbi Litera. Poezija: Reciklaža kosti (2001), Obdukcija srca (2004), Karavana (2006), proza: Štirje, zbirka kratke proze štirih avtorjev (2002), Grimolda (2008). Leta 2009 je osvojila naziv Vitezinja pesniškega turnirja na 9. Pesniškem turnirju v Mariboru.

6. MATEJ KRAJNC

Hvalnica anamnezi (Ivo Stropnik)

Rojen v Mariboru, otroštvo in preostala zgodnja leta preživel v Celju, kjer je na še nepojasnjen način končal osnovno šolo in gimnazijo. Pred študijem primerjalne književnosti in še posebej med njim je spisal nekaj knjig, izdal nekaj plošč, zdaj pa se ukvarja s podiplomskim študijem verzologije in knjigarstvom. Precej prevaja, še posebej pesmi nekanoniziranih rokerjev in kanoniziranih klasikov angleške in včasih francoske književnosti. Kot kantavtor prihuljeno deluje v podtalju.

IVO STROPNIK
(1966) je pesnik, mladinski pisatelj in urednik, član Društva slovenskih pisateljev in SC PEN. V zadnjih dveh desetletjih objavil petnajst knjig leposlovja, od tega deset pesniških zbirk za odrasle in pet knjižnih del za otroke. Piše tudi songe (Hipokrensko vino, 2005). Je vodja Ustanove Velenjska knjižna fundacija in Književne asociacije Velenika; ustanovitelj in glavni urednik mednarodne revije za poezijo Lirikon21; pobudnik in večletni organizator Herbersteinskega srečanja književnikov, mednarodne Pretnarjeve nagrade, Akademije Poetična Slovenija idr. uglednih književnih prireditev, združenih v Lirikonfest. Je tudi (so)avtor in (so)urednik več šaleških domoznanskih in literarnih zbornikov, monografij ter knjižnih izdaj pri založbi Pozoj in Velenjski knjižni fundaciji. Za svoje delo je leta 1990 prejel Napotnikovo priznanje in 1994 Trubarjevo listino.

7. ESTROGEN

Kamen (Aleš Šteger)

Estrogen je, kot že ime pove, sinonim za ženskost. Te petim mladim rokericam, ki pridno ustvarjajo že več kot dve leti, vsekakor ne primanjkuje. Monika, Nives, Teja, Maja in Lea so se našle najprej v zasedbi šolskega benda, ko pa jim zidovi Prve gimnazije Maribor niso bili več dovolj, so se odločile pokukati tudi v svet. Rodil se je Estrogen, kjer punce ob preigravanju mešanice starega rocka in priredb najnovejših hitov (kot je Poker Face) počasi nizajo tudi svoje pesmi, med katerimi je tudi skladba s projekta Rokerji pojejo pesnike 2009. Kljub šolskim obveznostim pa počasi prodirajo na vse več mariborskih odrov, saj jih je bilo mogoče videti na Primafestu, Droogstocku, Festivalu na Meji, Rokerji pojejo pesnike, večkrat pa tudi na odrih mariborske Pekarne.
Zasedbo sestavljajo Maja Orešnik, bobni, Monika Kurnik, glavni vokal, Nives Orešnik, električna kitara, Teja Tement, električna kitara, Lea Dvoršak, bas kitara in back vokal.

ALEŠ ŠTEGER
(1973) je pesnik, urednik in prevajalec. Pri Študentski založbi ureja knjižno zbirko Koda, prevaja leposlovje in esejistiko, pretežno iz nemščine. Je pobudnik mednarodnega pesniškega festivala v Medani in v letih od 1996 do 2004 tudi njegov programski vodja. Poezijo Aleša Štegra so prevedli in objavili v prek 200 mednarodnih literarnih revijah in časopisih.
Šahovnice ur so bile nagrajene na Slovenskem knjižnem sejmu leta 1995, za Kašmir je leta 1998 dobil Veronikino nagrado, leto pozneje je prejel Petrarkino nagrado za mlajše evropske avtorje. Aleš Šteger je prejemnik prestižnih štipendij ameriške fundacije Abraham Woursell za leto 2001 ter nemških Akademie Schloss Solitude za leto 2002 ter DAAD - Kuenstlerprogramm, 2004. Pesniške zbirke: Knjiga reči (2005), Kamen (2005), Protuberance(2002), Kašmir (1997), Šahovnice ur (1995). Prozna dela: Včasih je januar sredi poletja (1999), Berlin (2007).

8. RUKOLA

Panična (Rick Klaus Theis)
Roža (Rick Klaus Theis)

Skupina Rukola je najzanimivejša pojava v zadnjih letih na rokovski sceni severovzhodne Slovenije. Eva, Katja, Lea in Mateja so štiri mlade vokalistke, ki jih spremlja izkušen trio v rock in punk maniri. Melodičnost Rukole presega meje underground ali punk scene in ima vse možnosti za poseg v širši glasbeni prostor. Skupina Rukola ima že tudi mednarodne izkušnje, saj je odigrala krajšo turnejo po Nemčiji. Prav te dni izide prva plošča skupine, ki so jo delovno poimenovali Sami hiti.

RICK KLAUS THEIS
Rick Klaus Theis je bil rojen v Warrenu, Ohio, trenutno pa živi in dela v New Yorku. Je pesnik, pisec kratkih zgodb, publicist in politični aktivist. Izdal je tri pesniške zbirke Recycled Words, Lorca's Grave (v knjižni obliki in na zgoščenki, na kateri je objavljena pesem Fassbinder dreaming) in Blow, Man, Blow! Je občasni sodelavec slovensko ameriške vokalne zasedbe Punkappella.


9. INVITE

Drevored sanj (Vesna Rečnik-Šiško)

Pesem, ton, melodija ... jezik, ki ga govorimo, pozna človek, odkar obstaja! Včasih nas skupina Invite nagovori z bluesom, jazzom, soulom ..., drugič s težkim rockom ali metalskim popom, ampak vedno razumljivo. Invite so predvsem ljudje, ki to, kar čutijo, dajemo v glasbo, ki jo izvajajo. Ne sledijo glasbenim trendom, ker so odraščali ob glasbi, ki je brezčasna. Igrajo in pojejo zato, ker hočejo in morajo. Njihove melodije so še neslišane, izvedba pa vsakič drugačna. Imajo bogate koncertne izkušnje.

VESNA REČNIK-ŠIŠKO
(1961) je zadolžena za odnose z javnostmi v ZD Maribor in je odgovorna urednica internega časopisa Naš dom zdravja. Pesmi je začela pisati v gimnaziji, objavljala je v Katedri, Dialogih, Samorastniški besedi in Locutio on-line. Imela je več samostojnih literarnih nastopov. Leta 1999 je izdala pesniško zbirko Ajna miru. Vesna igra tudi gonge na različnih dogodkih in prireditvah in raziskuje vpliv zvoka gongov na ljudi.

10. UROŠ PLANINC GROUP

Kvadratasto srce (Jožek Štucin)

Instrumentalna rock skupina Uroš Planinc Group je nastala leta 2006 v Celju. V sorazmerno kratki, a bogati glasbeni karieri so na podlagi brezkompromisnih z energijo nabitih koncertov po Sloveniji in v tujini zgradili bazo zvestih poslušalcev in dokazali, da se lahko merijo z izvajalci tega žanra tudi v evropskem merilu. Skupino sestavljajo Uroš Planinc (solo kitara), Tomaž Ožir (kitara), Blaž Bizjak (bas), Jalen Plut (klaviature) in Aleš Strnad (bobni).

JOŽEK ŠTUCIN
(1955) je pesnik, literarni kritik (Delo - Književni listi, Radio Slovenija, Radio Trst A) in publicist iz Tolmina. Od leta 2002 je literarni urednik revije Primorska srečanja. Več let že vodi slovenski osnovnošolski haiku natečaj in izdaja zbornike najboljših haiku pesmi mladih ustvarjalcev. Pred kratkim je izšla njegova trinajsta pesniška zbirka. Je član Društva slovenskih pisateljev, pesmi pa objavlja tudi pod psevdonimom Regina Kralj.

11. THE REAL THINGS

Čas, ko posedaš (Stanka Hrastelj)

THE REAL THINGS
The Real Things, klubski maratonci iz leta 2006, so rockovski bend, ki v prenovljeni zasedbi še naprej vztrajno išče nove izrazne možnosti garažnega rokenrola, po novem premešanega z veseljem do vključevanja kantrijaških in drugih elementov širšega rokovskega izročila. Odkar delujejo kot trio, so poudarki med vse tri inštrumente razdeljeni enakomerno, zaradi česar ima njihova zvočna podoba bolj grobo teksturo, a hkrati tudi več globine. Njihove skladbe, polne samozavesti in včasih tudi surove energije, izhajajo iz jasnih melodij in spretno domišljene čvrste harmonske osnove, ki jim omogoča večjo mero izpovednosti, pri tem pa še vedno zvenijo gladko in prijetno domače. The Real Things, ki prvič sodelujejo pri projektu Rokerji pojejo pesnike, so sebe zmeraj videli kot odrski bend, kjer zvenijo nabrito, včasih zamišljeno, vendar vedno sproščeno in radoživo.

STANKA HRASTELJ
(1975) ima za sabo številna revialne in radijske objave, s svojimi deli je sodelovala pri mnogih zbornikih in antologijah ter je redna gostja literarnih festivalov doma in v tujini. V letu 2005 je pri založbi Goga iz Novega mesta objavila zbirko poezije Nizki toni in zanjo na knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši literarni prvenec. Leta 2009 je pri Študentski založbi v zbirki Beletrina izdala svojo drugo zbirko pesmi Gospod, nekaj imamo za vas. Pojavlja se tudi kot prevajalka poezije iz hrvaškega in srbskega jezika, avtorica spremnih besed in moderatorka literarnih pogovorov in okroglih miz. Kot urednica je sodelovala z Založbo Goga in literarno revijo Poetikon, ter je kot ožja sodelavka KUD Pranger soustvarjala festival za pesnike, kritike in prevajalce poezije Pranger. Z JSKD sodeluje kot selektorka in mentorica literarnih srečanj in delavnic ter kot sodelavka revije Mentor.

12. KATARINA AVBAR

Klobuk (Aleš Šteger)
Ali veste (Bojan Tomažič)

Kantavtorica in literarna komparativistka Katarina Avbar prihaja iz Novega mesta. Na glasbenem prizorišču je prisotna od leta 2006, ko je ustvarila glasbo za plesno predstavo PLES ALi IŠČE se Lily Marlen koreografke Rosane Hribar, sledila sta nastopa na Festivalu slovenskega šansona leta 2007 in na 7. festivalu kantavtorske glasbe Kantfest 2009. Katarinina pesem Odkar te ni, pri kateri je sodelovala s producentom Aldom Ivančičem, je bila objavljena na kompilaciji Vala 202: Val 09 - Imamo dobro glasbo. Je tudi avtorica besedila in glasbe pesmi Ne reci nič, ki jo je leta 2008 na festivalu šansonov La Vie En Rose izvajala Vesna Zornik. Trenutno se pripravlja na snemanje svojega prvenca, ki bo izšel ob koncu letošnjega leta pod producentsko taktirko Petra Dekleve.

ALEŠ ŠTEGER
(1973) je pesnik, urednik in prevajalec. Pri Študentski založbi ureja knjižno zbirko Koda, prevaja leposlovje in esejistiko, pretežno iz nemščine. Je pobudnik mednarodnega pesniškega festivala v Medani in v letih od 1996 do 2004 tudi njegov programski vodja. Poezijo Aleša Štegra so prevedli in objavili v prek 200 mednarodnih literarnih revijah in časopisih.
Šahovnice ur so bile nagrajene na Slovenskem knjižnem sejmu leta 1995, za Kašmir je leta 1998 dobil Veronikino nagrado, leto pozneje je prejel Petrarkino nagrado za mlajše evropske avtorje. Aleš Šteger je prejemnik prestižnih štipendij ameriške fundacije Abraham Woursell za leto 2001 ter nemških Akademie Schloss Solitude za leto 2002 ter DAAD - Kuenstlerprogramm, 2004. Pesniške zbirke: Knjiga reči (2005), Kamen (2005), Protuberance(2002), Kašmir (1997), Šahovnice ur (1995). Prozna dela: Včasih je januar sredi poletja (1999), Berlin (2007).

BOJAN TOMAŽIČ
Bojan Tomažič je pisatelj, novinar, urednik, tekstopisec in glasbenik. Po prvencu, knjigi kratkih zgodb Konjska zarota (Subkulturni azil Maribor, 1999), je ponovno na literarno prizorišče stopil v lanskem letu z romanom Vonj ljubezni (Ona reče, on reče).

13. ADAM

Tekoči kristali (Nino Flisar)

Junija letos je zasedba Adam v lastni produkciji posnela in izdala prvenec z naslovom "Alfa". Pred kratkim so se predstavili s singlom in videospotom "Odnosi med srečnimi", ki je bil toplo sprejet tako pri poslušalcih kot pri kritikih, trenutno pa na radijskih in TV postajah ploščo predstavlja komad Otroci brzine, za katerega so tudi v lastni produkciji izdelali videospot. Ob izidu plošče so se Adam predstavljali tudi preko "Alfabloga", dokumentarne serije lastne produkcije kratkih filmov o nastajanu prvenca "Alfa", ki jo krasi tudi domiselen ovitek, katerega posebnost je to, da je prav vsak izvod posebaj unikaten.
Adam sestavljajo Gregor Jakac (bobni), Anej Kočevar (bas), Damir Lisica (glas in teremin), Peter Dekleva (kitara in glas). Vsi so aktivni tudi v drugih bolj ali manj opaznih zasedbah kot so Srečna mladina, Gušti in Polona, Tinkara Kovač, Dan D, DMP, Laibach, Anavrin, Tide, itd.

NINO FLISAR
(1975) je pesnik, prevajalec, publicist in urednik. Leta 1997 je zmagal na natečaju poezije in proze študentov Univerze v Mariboru. Od leta 2001 do leta 2006 je bil urednik na Študentski založbi Litera, pri njej je uredil 30 knjig. Od leta 2001–2002 je bil urednik kulturnega magazina Asskalla. Od leta 2005 je član programskega odbora Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, leta 2009 pa je bil programski koordinator. V letih od 2006 do 2008 je bil v strokovni komisiji za izbor najboljše pesmi na Pesniškem turnirju v Mariboru. Trenutno je urednik pri Založbi Pivec in založbi Subkulturni azil.

14. MARTIN RAMOVEŠ BAND

Odtis mrtvega človeka (Regina Kralj)

Kantavtorju Martinu Ramovšu sta se leta 2007 pridružila basist in bobnar. Njegove pesmi (dotlej le akustične) so zaživele v električni izvedbi in pridobile rockovsko udarnost. Velik poudarek imajo na (tudi kritičnih) besedilih, napisanih v slovenščini, hrvaščini in srbščini. Nastopajo po klubih, njihova pesem Divji ritem makadama pa je objavljena na kompilaciji Vala 202 Val 09. Načrtujejo snemanje prvega albuma.
Člani zasedbe so Martin Ramoveš (kitara, vokal), Marko Petrič (bas, spremljevalni vokal), Luka Drobnič (bobni).

REGINA KRALJ
Pesnica, kolumnistka, krtačni odtis mrtvega pesnika. Iz Tolmina, objavljenih ima nekaj pesniških zbirk: Breztelesje in gon, Hex'n'šus, Persona non granata: (balkanto).

15. JERRY MAŽGON

Eho (Petra Kolmančič)

Jerry Mažgon je bil v srednješolskih letih kitarist v glasbeni mariborski rap zasedbi Dandrough. S svojo glasbo je sodeloval v filmu Kleščar Matjaža Latina, v gledališki predstavi SNG Maribor Ta veseli dan ali Maticek se ženi in nastopil v oddaji City folk. Leta 2002 je z basistko Sarito Petrič ustanovil glasbeno skupino Enno, ki se je kasneje preimenovala v Jerry & band. Nastopal je na festival, za sabo pa ima že tudi nekaj samostojnih nastopov.

PETRA KOLMANČIČ
1974, pesnica, urednica knjižne zbirka Frontier pri založbi Subkulturni azil Maribor, programska koordinatorica Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, urednica literarnega fanzina Sirota Jerica (1996-2002), programski vodja MKC Črke, selektorica literarnega dela projekta Rokerji pojejo pesnike, članica Društva slovenskih pisateljev. Zaposlena v Mladinskem kulturnem centru Maribor kot koordinatorka in organizatorka kulturnih programov. Avtorica performansa Noli me tangere (2001-2009) in performansa Punctum Temporis (2010). Objave v vseh pomembnejših slovenskih literarnih revijah, sodelovanje na vseh vidnejših literarnih festivalih in prireditvah. Knjižne izdaje: Luknja (1994), Šus v glavo (1996), Slina (1998), Fanzini – komunikacijski medij subkultur (2003), Uvod v poželenje (2004).

16. THUNDERBABIES

Cesarstvo čutil (Miša Gams)

Thunderbabies nastanejo februarja 2002, po dolgoletnem prestrukturiranju in sodelovanju v različnih bendih. Igrajo glasbo pod vplivi garažnega rocka, punka in detroitskih namazanih akordnih variacij in tudi avstralskega rocka. Vse naštete heterogene glasbene izkušnje so vzpodbudile razvoj in kredibilnost prepoznavnega zvoka. Igrali so po številnih slovenskih klubih in sodelovali na številnih festivalih: FV festival, MKC UNDERGROUND festival, Mladi na meji. Radio Študent je Thunderbabies izbral med 6 finalnih bendov Klubskega maratona 2004, istega leta so izdali prvenec. Zasedbo sestavljajo Peter Nose, bobni, Alenka Hrvatin, bas, spremljevalni vokal in Brane Škerjanc, kitara, vokal.

MIŠA GAMS
(1975) pesnica in publicistka, je v dvajsetih letih svojega pesniškega ustvarjanja izdala tri pesniške zbirke: Študija telesa, Balerina in Še. Je avtorica pesniških performansov, ki so se odvijali v Ljubljani na Metelkovi in v Kudu France Prešeren kot tudi v Mariboru in sicer v klubu Sachmo in pod okriljem festivala No border jam v Pekarni. V istem času je svoje pesmi redno objavljala v art-zinu Sirota jerica. Pri projektu Rockerji pojejo pesnike sodeluje že od samega začetka, saj ji ta oblika sodelovanja ponuja vedno nove inspiracije in izzive.

17. BLUTWURST

Oda zahoda (Marko Samec)
Odpustki (Jožek Štucin)

Blutwurst je od leta 1998 zvezda stalnica mariborskega rock undergrounda. Trio v odlični rock maniri izvaja avtorske pesmi in je obredel vse domače pomembnejše rock odre. Je reden gost MKC Underground festivala v Mariboru, Festivala na meji na Tratah, tudi No Border Jam festivala; sodelovali so na Garage Explosion, Pri'i pa vi'i, Šugarhill, HC Paradiš in Maribor punk rock koridor. Pri projektu Rokerji pojejo pesnike sodelujejo tretjič. Niso še izdali uradne plošče, studio pa si najraje improvizirajo sami v prostoru za vaje v mariborski Pekarni. Zasedba: Alen (Šečer), tolkala, Igor (Bejbifejs), basi, Said, kitare in vokali.

MARKO SAMEC
(1980) je Mariborčan, ki je doslej objavil dve knjigi, Filistejec (MLD, 2001) in Pljusk (Litera, 2003). Piše od sedemnajstega leta, intenzivno in z mnogimi večmesečnimi odmori. Sodeloval je na številnih literarnih večerih, festivalih in srečanjih (Medana 2004, Dnevi knjige). Piše tudi knjižne recenzije in vodi literarne večere v okviru MKC Črke. Objavlja v Asskalli, Apokalipsi in Mentorju.

JOŽEK ŠTUCIN
(1955) je pesnik, literarni kritik (Delo - Književni listi, Radio Slovenija, Radio Trst A) in publicist iz Tolmina. Od leta 2002 je literarni urednik revije Primorska srečanja. Več let že vodi slovenski osnovnošolski haiku natečaj in izdaja zbornike najboljših haiku pesmi mladih ustvarjalcev. Pred kratkim je izšla njegova trinajsta pesniška zbirka. Je član Društva slovenskih pisateljev, pesmi pa objavlja tudi pod psevdonimom Regina Kralj.

18. KVINTON

Ti si mi (Petra Kolmančič)
Ta, ki v tej noči po ulicah tava (Borut Gombač)
Steklo je kot moder dim (Borut Gombač)

Skupina Kvinton obstaja že več kot desetletje in ustvarja glasbo, ki je segla globoko v misli in srca svojih poslušalcev, ki niso povprečni poslušalci slovenskih glasbenih skupin, saj tudi Kvinton niso tipična slovenska glasbena skupina. Kot eni redkih v svoji glasbi mešajo vse dobre lastnosti swinga, bluesa, rock'n'rolla, alternativne, country glasbe in slovenske ljudske glasbe. Prvi album Lovci Sreče (2001) in trije videospoti so jih naredili prepoznavne v slovenskem glasbenem prostoru, prepoznavnost so še utrdili z drugim albumom Razirklinga (2008). Zasedba: Robert Belšak (bobni), Goran Podgorelec (kontrabas), Dejan Bračko (kitara/violina), Boštjan Koren (kitara/tamburica), Igor Mešič (kitara) in Marjan Bone (harmonika in vokal).

PETRA KOLMANČIČ
1974, pesnica, urednica knjižne zbirka Frontier pri založbi Subkulturni azil Maribor, programska koordinatorica Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, urednica literarnega fanzina Sirota Jerica (1996-2002), programski vodja MKC Črke, selektorica literarnega dela projekta Rokerji pojejo pesnike, članica Društva slovenskih pisateljev. Zaposlena v Mladinskem kulturnem centru Maribor kot koordinatorka in organizatorka kulturnih programov. Avtorica performansa Noli me tangere (2001-2009) in performansa Punctum Temporis (2010). Objave v vseh pomembnejših slovenskih literarnih revijah, sodelovanje na vseh vidnejših literarnih festivalih in prireditvah. Knjižne izdaje: Luknja (1994), Šus v glavo (1996), Slina (1998), Fanzini – komunikacijski medij subkultur (2003), Uvod v poželenje (2004).

BORUT GOMBAČ
(1962) je pesnik in pisatelj iz Maribora. Po poklicu in izobrazbi knjižničar. Med letoma 1990 in 1992 samostojni kulturni delavec. Od leta 1992 zaposlen v Univerzitetni knjižnici Maribor. Dobitnik Glazerjeve listine 2006, nagrade za vrhunske dosežke na področju literature Mestne občine Maribor. Knjižne objave: Največji časopis na svetu (1993), Prostorček in Minutka (1997), Trampolin: roman.com (soavtor, 1999), Razblinjene dlani (2004), Velike oči male budilke (Aristej, 2004), Sence in sinkope, (2007), Nekdo iz smetnjaka (2008). Je tudi avtor songov na zgoščenki Razpljuskane šipe v izvedbi glasbene skupine Cantorana in uglasbitvi Vaska Atanasovskega. Piše tudi gledališke, radijske in lutkovne igre.

18. ŠKRIP ORKESTRA

Laž (Bojan Tomažič)

ŠKRIP ORKESTRA

Škrip Orkestra je glasba, igranje in plesanje
Škrip Orkestra na vprašanje "a je mogoče?" odgovarja "ja, nemogoče je"
Škrip Orkestra opozarja
Škrip Orkestra verjame v napako
Škrip Orkestra je napaka
Škrip Orkestra je glasba šivalnega stroja
Škrip Orkestra je tabu v ogledalu
Škrip Orkestra je otrok brez otroštva
Škrip Orkestra je godba bleščic
Škrip Orkestra je borba dvojnosti proti dvoličnosti
Škrip Orkestra srelja mehurčke
Škrip Orkestra pleše
Škrip Orkestra reciklira, ustvarja in ponazarja
Škrip Orkestra je nja nja
Škrip Orkestra je hrup, ki ugaja in nagaja
Škrip Orkestra lovi tvoj ritem
Škrip Orkestra vas vabi v kaos škripa, vriska in melodije
Škrip Orkestra se (ti) smeji
Škrip Orkestra si želi škripati po celem svetu

BOJAN TOMAŽIČ
Bojan Tomažič je pisatelj, novinar, urednik, tekstopisec in glasbenik. Po prvencu, knjigi kratkih zgodb Konjska zarota (Subkulturni azil Maribor, 1999), je ponovno na literarno prizorišče stopil v lanskem letu z romanom Vonj ljubezni (Ona reče, on reče).

Zunanje povezave: www.myspace.com/rokerjipojejopesnike

Vir: Napovednik.com, Center urbane kulture Kino Šiška