Prešerna Ana - Go out & dance!

skupni projekt vseh sodelujočih na pobudo NOMAD Dance Academy in Gledališča Ane Monro, na svetovni dan plesa 29. aprila, na ljubljanskih ulicah (www.anamonro.org)

PROGRAM PROJEKTA PREŠERNA ANA - GO OUT & DANCE!
ljubljanske ulice, 29. aprila 2010
13.00 glasba domačih avtorjev gledališko-plesnih projektov, radioCona v mestu, na 88.8 MHz in na spletu (60')
14.00 Preteg, Gregor Kamnikar v sodelovanju z radioCono, v mestu na 88.8 MHz (30')
14.30 Zapleši tudi ti, plesna intervencija, radioCona v sodelovanjem z zavodom Maska, v mestu in na 88.8 MHz (30')
15.00 Flash mob, kratke akcije presenečenja po središču mesta (60')
16.00 ŠKD Capoeira tradiçao baiana, predstavitev tradicionalne brazilske borilne veščine, Čevljarski most (20')
16.20 Vita Osojnik ("Mana"/KD Qulenium/UMG sodobni ples), manipulacija javnega prostora prek improvizacije, akcija povezuje posamezna prizorišča (270')
16.45 Plesni teater Ljubljana, plesni rebusi pred kavarno Kiparna, Zvezdarska ulica 1 (20')
17.15 Škrip orkestra, plesno-glasbeno-gledališka akcija na Bregu (3')
17.30 Plesni studio Intakt, Čevljarski most (30')
18.00 Go out & dance!, kratke umetniške intervencije v središču mesta (60')
18:00 PK Fredi, nad kavarno Makalonca (10')
18.15 Fourklor z Brankom Potočanom na Čopovi ulici (20')
18.45 Kazina z Željkom Božičem na Tromostovju (15')
19.00 Flash mob through Europe, skupna plesna akcija za Evrovizijo, Tromostovje (90')
20.30 Plesna noč Prešerne Ane z DJ-em Borko, Tromostovje (90')
22.30 Afterparty, klub TOP nad Namo (…)

Družabna scena Prešerne Ane
od 17:00 do 19:00
Cankarjevo nabrežje - swing (Swingaraja)
Plečnikove arkade na Adamič Lundrovem nabrežju – salsa (Salsoteca.si)
nad kavarno Makalonca – standardni in latinsko-ameriški plesi (s plesnimi pari Andreja Škufce ter Sašo M. Krasnovom in Saro Zimic )


Spomladi, 29. aprila 2009, sta Goran Bogdanovski in Dejan Srhoj v okviru sodelovanja z NOMAD Dance Academy (NDA – platforma dolgoročnega sodelovanja med plesalci, koreografi, menedžerji, producenti, financerji in oblikovalci kulturne politike s področja sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti iz balkanske regije in v njej) izvedla sočasno plesno akcijo v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Skopju, Sarajevu in Sofiji v počastitev svetovnega dneva plesa. V vseh šestih mestih se je plesni akciji pridružilo več kot 2.000 ljudi. Vsak na svoj način so v skupni javni prostor, na ulico, dali svoj gib.

Akcija Go out & dance! je naletela na odličen odziv in letos na podlagi poslanice Julia Bocce dobiva nove razsežnosti. Fičo Balet v sodelovanju z ostalimi članicami NOMAD Dance Academy vabi vse umetnike sodobnega plesa, da delijo trenutek s kolegi po svetu in sočasno med 18. in 20. uro izvedejo kratke plesne akcije ali umetniška stališča v javnem prostoru.
V Ljubljani pa bomo plesali tudi z vsemi, ki hočejo plesati po ulicah, cestah, trgih, mostovih, javnih površinah. Ne gre za podiranje rekorda ali česa podobnega, gre za praznik ali festival plesa in edini namen te akcije je promocija plesa v širši družbi. Vsi ljudje plešemo. Plešemo iz potrebe in želje, zaradi tradicije, plešemo ob praznovanjih in posebnih dogodkih. Plešemo, ko smo veseli ali žalostni …

V to globalno praznovanje plesa se bo za začetek zelo lokalno vključilo tudi Gledališče Ane Monro. Vsebinsko, lokacijsko in promocijsko bo Gledališče Ane Monro s svojo zadnjo Ano, pomladno in plesno razpoloženo Prešerno Ano, tudi zaključilo svoj letni krog delovanja. Izkušnje s plesom na ulici si je Ana Monro že nabirala na festivalu Ane Desetnice, kjer je Anina plesna noč naletela na odličen odziv. Predvsem pa Gledališče Ane Monro s Prešerno Ano k projektu pristopa kot spodbujevalec umetniškega ustvarjanja na ulici, saj je kot soustvarjalce k sodelovanju povabilo številne slovenske plesne ustanove, društva in zavode ter svobodne umetnike, ki v ospredje svojega izražanja postavljajo gib. Želja je, da enakovredno in aktivno vlogo v projektu zavzamejo tudi obiskovalci, mimoidoči, in na ulici postijo svoj gib, s tem pa proslavijo svetovni dan plesa in hkrati ljubljanskim ulicam in trgom ta dan dajo posebno podobo. Z akcijo oblikujemo zgolj pozitivni odnos in plesno sodelovanje med različnimi pobudniki v širšem prostoru.

Vrhunec dneva bo v večernih urah (ob 19. uri), ko vse obiskovalce vabimo, da se nam pridružijo na Tromostovju, kjer nas bosta norveška koreografa Mattias Carlsson in Camilla Tellefsen najprej naučila enostavne koreografije, kasneje pa bo vse skupaj posnela norveška televizija. Posnetek bodo predvajali ob glasbenem izboru Evrovizija, ki jo letos konec maja gosti Oslo. Gre za velik projekt, t. i. Flash mob through Europe, ki ga bo norveška televizija posnela v izbranih glavnih mestih držav udeleženk izbora za najboljšo popevko. Ko bo ob izboru najboljše v areni Telenor v Oslu plesalo več kot 15.000 gledalcev, bodo sočasno zavrteli še vse te zbrane posnetke … Globalno praznovanje plesa bo tako prišlo do izraza tudi ob tem dogodku.
Pobudniki projekta vabijo k sodelovanju ljudi prav vseh starosti, zaželena so pisana oblačila in tisto, kar je najpomembnejše … dobra volja in želja do plesa!

Ustvarjalci, ki bodo na ljubljanskih ulicah pripravili različne plesne akcije, so:
o Goran Bogdanovski in Dejan Srhoj s Fičo Baletom in NOMAD Dance Academy – Go out & dance!
o Branko Potočan s skupino Fourklor
o Plesni teater Ljubljana
o Plesni studio Intakt
o Gregor Kamnikar
o Vita Osojnik z "Mano", KD Qulenium in UMG (sodobni ples)
o Kazina z Željkom Božičem
o ŠKD Capoeira tradiçao baiana
o radioCona – občasna projektna radijska postaja na 88.8 MHz
o Maskin Seminar sodobnih scenskih umetnosti
o Družabna scena Prešerne Ane s plesalci, ki delajo pod vodstvom Andreja Škufce (latinskoameriški plesi), Sašo M. Krasnovom in Saro Zimic (standardni plesi), Swingarajo (swing) in Salsoteco.si (salsa)
o Plesna noč Prešerne Ane z DJ-em Borko + afterparty v lokalu TOP na vrhu Name

Vir: Gledališče Ane Monro, Napovednik.com

Zemljevid