Matej Metlikovič

Predstavitev avtorja Mateja Metlikoviča ter njegove nove grafične mape ''Izbrane biblijske ilustracije''. Večer bo v znamenju umetnosti, glasbe in vina.

GALERIJA 14, v petek 20. novembra ob 19.00 uri, vabi na predstavitev nove grafične mape ''Izbrane biblijske ilustracije'' avtorja MATEJA METLIKOVIČA. Za glasbene užitke bodo poskrbeli Silvana Nuhijev, Ema Grčman in Jakob Turk.
Večer bo v znamenju umetnosti in vina, saj bo ob tej priložnosti prisoten tudi gospod Matjaž Četrtič, vinar iz vinske kleti FERDINAND, ki nam bo njihova vina tudi predstavil. Tako bo ob tem dogodku mogoče spoznavati tako grafične kot vinarske umetnosti.


Osnovo Metlikovičevih podob ustvarjajo bolj ali manj kompaktne intenzivno žareče barvne ploskve, s katerimi umetnik označuje in razporeja izrazito duhovni prostor, celo kadar so prizori posajeni na travnike Zemlje. Simbolično ubrane barve prepaja z enakomerno, nadnaravno pojmovano svetlobo, v to osnovo pa so s sunkovito potezo vrisani upesnjeni prizori ali sporočila, spremenjeni v znamenja ali ideograme. Zamahu roke se umetnik skoncentrirano in le na videz improvizacijsko prepušča s popolno vero, da bi skozenj zavel klic nadosebnega duhovnega sveta, zgoščen v znamenja, ki jih z zračno lahkoto oživlja linearni ritem, vnašajoč v podobe tudi značilno muzikalno spevnost, s katero se v sožitju barve in risbe na Metlikovičevih podobah prežema dvojna lahkotnost, prežarja pa jo velik optimizem, ki ga rojeva zaupanje v smisel sveta in v njegovo nesmrtno počelo.
Take podobe so nadosebna in v značilni risarski fakturi zelo osebna Metlikovičeva sinteza starodavne krščanske in novodobne, tudi z abstraktnim izročilom prežete poduhovljene umetnosti 20. stoletja. Metlikovič je svetopisemskim idejam, ki ga prežarjajo, ponudil svoj likovni rokopis, in zato se njegova črta na teh slikah z iskrenim veseljem prilega prav specifičnim ustvarjalnim vzgibom, ki jih navdihuje dojemljivost za sakralnost. Ponekod mu plameneče šviga in drugod se oglato umirja v bolj statično obrednost, vsepovsod pa išče najprimernejši način za skrajno lapidarno vizualno "definicijo" posamezne pesmi, lebdeče na barvnih prizoriščih med znamenji in ritmi…
Dr. Milček Komelj

Vir: Studio Černe, Napovednik.com

Zemljevid