Nov zamah - otvoritev KD Španski borci

30-urni kulturni maraton - otvoritev novega kulturnega centra v Mostah, kjer bo zavela pristna kulturna svežina!

Pa smo ga dočakali! Otvoritev novega kulturnega centra v Mostah, kjer bodo svoj izraz našle različne kulturno-umetniške vsebine. Tako se bodo med seboj prepletale sodobne in tradicionalne plesne prakse, zborovska in instrumentalna glasba, gledališče, literatura ...

Otvoritev KD Španski borci na Zaloški 61 se bo pričela 20.11. in bo trajala dva dni. Zavod En-Knap, ki je upravitelj doma, bo programsko zapolnil prvi dan. Zveza kulturnih društev Ljubljana in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki sta njegova največja partnerja, pa bosta svoj otvoritveni program predstavila v soboto, 21. novembra 2009.

PROGRAM OTVORITVE 21.11.2009:
8.00 – 8.45: PAPIRNIŠKI PIHALNI ORKESTER VEVČE, budnica pred pred vhodom v KD Španski borci

10.00 – 12.30: OTROŠKA MATINEJA, velika dvorana
NASTOPAJOČI:
- KUD Jazbec in partnerji&OŠ Zbora odposlancev iz Kočevja - Gledališka skupina Ciciškrati: Volk in 7 kozličkov, gledališka predstava za otroke

- LUTKOVNO GLEDALIŠČE RISTANC: Ribič in ribica, lutkovna predstava, primerna za otroke od 4. leta dalje

- OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA KUD Židan Parazol
Vodji skupine: Helena Urbančič, Damjana Čuden Osredkar
Odrska postavitev: Pa eno bolho za pomoč!
Kostumska podoba: Tadeja Pance

- MLADINSKI PEVSKI ZBOR GLASBENE MATICE, koncert

- SREDNJA GLASBENA IN BALETNA ŠOLA LJUBLJANA – ODDELEK ZA SODOBNI PLES, plesne predstave

12.30 – 15.30: DELAVNICA ILUSTRACIJE, razstavni prostor (Galerija), mentor: Peter Škerl, ilustrator; tema: odlomek iz slovenske klasične literature, tehnika: črno-bela risba
POTEK DELAVNICE: Iz znanega odlomka slovenske klasične literature bomo razvijali kratko zgodbo v stripu v črno-beli risbi. Ustvarjanje bo temeljilo na junaku in redosledu zgodbe, inovativnost in kreativnost pri razvijanju zgodbe pa bo prepuščena udeležencem likovne delavnice. Predznanje ni potrebno, dobrodošla je le dobra volja in želja po likovnem izražanju.

15.30 – 16.00: PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR, koncert zborovske glasbe, velika dvorana

17.30 – 19.30: KUD MEDVODE: Seksualna perverzija v Chicagu, gledališka predstava, mala dvorana

Gre za literarno mojstrovino izpod peresa ameriškega dramatika Davida Mameta, kjer ne manjka sočnih in iskrivih dialogov, medsebojne naklonjenosti, pravega prijateljstva, prvinskega nagona in seveda prave seksualne perverzije. Spremljamo dva dobra prijatelja in dve sostanovalki. Eden od prijateljev in ena od sostanovalk se spoznata in postaneta par, nad čimer pa preostala dva nista ravno navdušena.
A zveza ne traja dolgo, saj kmalu ugotovita, da nimata nič skupnega.

21.00 – 23.00: PERPETUUM JAZZILE, koncert popularne in jazzovske vokalne glasbe, velika dvorana

Vokalna zasedba Perpetuum Jazzile je edini zbor pri nas, ki se posveča izključno popularni in jazzovski vokalni glasbi. Letos je dopolnil že 26. leto ustvarjanja. Njegov repertoar izpod taktirke umetniškega vodje Tomaža Kozlevčarja predstavlja atraktivni izbor vokalne jazzovske in popularne glasbe. A cappella in občasno tudi od vrhunskih jazz instrumentalistov spremljani repertoar Perpetuum Jazzile, ki koncertira v različno številčnih sestavih, se razteza od brazilske bossa nove, swinga, close harmony stila do z jazzom bolj posredno povezanih funka, gospela in popa. Svojim poslušalcem ponuja zanimiv splet vokalnih jazzovskih harmonij in ritmov, dotakne pa se jih tudi z odličnimi solisti, sproščenostjo in mladostnim žarom. Glasba Perpetuum Jazzile, ki jo najbolje predstavlja na svojem pravkar izdanem CD albumu Africa, poslušalca neizogibno napolni z energijo, a mu obenem prišepne: pozabi vendar, da se ti mudi.

Več informacij na

Za udeležbo na delavnici "ilustracije" pod strokovnim mentorstvom priznanega ilustratorja Petra Škerla je potrebna predhodna prijava, za koncert popularne vokalne pop in jazz zasedbe Perpetuum Jazzile pa je potrebno rezervirati brezplačne vstopnice. Lahko nam pišete na:
e-mail: zkdlj@siol.net ali io.ljubljana@jskd.si; lahko nas tudi pokličete na tel.: (01) 438 52 70 ali (01) 230 05 70.

Prepričani smo, da bo z novim kulturnim centrom v Mostah zavel svež veter, ki bo prinesel obilo različnih prireditev, ki bodo zadovoljile vaše in naše potrebe po kulturi in umetnosti.

VLJUDNO VABLJENI!Vir: Zveza kulturnih društev Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid