Lutkarstvo pri nas še živi - dnevi lutkLutkarstvo je ena najstarejših oblik človekovega ustvarjalnega izražanja. Združuje likovno ustvarjalnost, gibalno spretnost, besedno in glasbeno umetnost. Je posebna zvrst gledališča. Lutka je predmet na sceni, ki mu lutkar s svojo domišljijo in inovativnostjo vdahne življenje. Šele v njegovih rokah lutke oživijo.

Dneve lutk bodo otvorili hrastniški lutkarji, ki ohranjajo kulturno dediščino lutkarstva v Zasavju. Lutkovno gledališče so 1947 ustanovili vajenci obrtne nadaljevalne šole, vsi zaposleni pri rudniku. Tehnični vodja in režiser je postal Vili Kohne, ki je lutkovno gledališče, z nekaj letno izjemo, krmaril naslednjih trideset let. Postavili so pravo marionetno gledališče z vsem, kar sodi zraven. Trupe lutk so izdelovali sami, kostume pa so šivale šivilje iz lokalne šiviljske zadruge. Glave marionet sta izdelovala kipar Lojze Lavrič in rezbar Anton Jezovšek. Zanimanje publike je bilo nepopisno. Na dan so bile tudi do štiri predstave. Nastopali so doma, gostovali po celi Sloveniji. Odzivi pa so bili različni. Nekateri kritiki so jih raztrgali, nekateri pa hvalili in vzpodbujali. Publika pa je bila vedno znova navdušena. Leta 1977 prenehajo z delovanjem in lutke so pospravljene v Konzum. Naslednje leto sledi rušenje Konzuma in s tem uničenje inštrumentarija in opreme. Leta 2007 pa se lutkarji ponovno zberejo in začnejo študirati nove igre in agitirajo za naslednike.

Po dolgih letih premora je na lutke in lutkarje slučajno naletela Jana Mlakar Adamič, kustosinja Zasavskega muzeja v Trbovljah. Lutke so bile v zelo klavrnem stanju zaradi brutalnega uničenja, ki jih je doletelo leta 1987. Tako se je začelo raziskovanje in mnogo dela. Lutke je bilo potrebno restavrirati. S tem izzivom se je soočil kipar in restavrator Miran Prodnik. Spodoben videz od moljev požrtih kostumom pa je povrnila aranžerka Mojca Starman. V nekaj letih jim je uspelo lepo družinico lutk ozdraviti. Jana pa je medtem brskala po bornih arhivih, starih časopisih in se redno shajala z lutkarji. Uspelo ji je postaviti stalno zbirko Lutk in lutkarjev v hrastniškem muzeji in tako ohraniti bogato kulturno dediščino lutkarstva v Zasavskih Revirjih.

Del stalne razstave Lutke in Lutkarji bo na ogled ob fotografski razstavi Andreja Blatnika Knapovske marionete. Fotografije predstavljajo obsežen ciklus , ki imajo poleg likovno-estetsko tudi sociološko-etnografsko razsežnost.

S svojo lutkovno predstavo pa se nam bodo predstavile tudi vzgojiteljice članice lutkovne skupine LUČKA. Ob poklicu, ki ga opravljajo so vezane na otroke, zato so jim blizu njihova pričakovanja in doživljanja na katerih tudi gradijo svoje predstave. Same izdelajo lutke, napišejo glasbo , pripravijo scensko opremo, se ukvarjajo z režijo in dramaturgijo in iščejo zanimive in izvirne animacijske rešitve. V dvajset do trideset minutnih predstavah presenečajo enkrat z rekviziti, drugič z glasbo, pa spet z animacijo in besedno igro, primerno malčkom in šolarjem do tretjega razreda.

Dneve lutk bodo otvorili hrastniški lutkarji z marionetno improvizacijo v torek 6.10. 2009 ob 19h.

Program lutkovnih predstav:

Sreda 7.10.
100:00 - Jurček zdravnik, Lutkovna sekcija Hrastnik
Predstava traja 45min in je primerna za otroke od 5 leta naprej-nižji razredi OŠ

Četrtek 8.10.
10:00 - Rdeča Kapica, Lutkovna sekcija Hrastnik
Predstava traja 30 minut in je primerna za otroke od 3 leta naprej-vrtec

Petek 9.10.
10:00 - Medvedkova duda, Lutkovna skupina LUČKA, Trbovlje
Predstava traja 25 minut in je primerna za otroke od 3 let naprej-vrtec

Cena lutkovne predstave 1€.

Vir: Napovednik.com, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje