40. Festival narečnih popevk 2009

  • Kaj: Pop in rock
  • Kdaj: nedelja, 13.9.2009 ob 19.45
  • Kje: SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠČE MARIBOR
  • Prireditelj: GERŽINA VIDEOTON

40.jubilejni FESTIVAL NAREČNIH POPEVK je najstarejši slovenski glasbeni festival

40. JUBILEJNI
FESTIVAL NAREČNIH POPEVK 2009
SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠČE MARIBOR
nedelja, 13. septembra 2009 ob 19.45

"Slovenija ima mnogo bogastev, med njimi tudi jezik – jezik, ki pomeni prvi stik z ljudmi in prvi vtis o kulturi, narodu in krajih. Slovenska beseda je povest o življenju, povest o življenju nekoč in danes, kajti domača beseda se prenaša
iz roda v rod. Pri tem so pravo bogastvo naša narečja, zato smo jih dolžni ohranjati. Naš skromni prispevek pri tem je FESTIVAL NAREČNIH POPEVK."

ORGANIZATORJA FESTIVALA NAREČNIH POPEVK 2009 sta:

RTV SLOVENIJA - REGIONALNI CENTER MARIBOR in
Prireditvena agencija GERŽINA VIDEOTON Maribor
P. p. 84, 2001 MARIBOR
Tel.: (02) 300 1240, E-mail: gerzina.videoton@siol.net


NEPOSREDNI PRENOS – 13. SEPTEMBRA 2009 OB 19.55:

PRVI PROGRAM RADIA SLOVENIJA
PROGRAM RADIA MARIBOR
PRVI PROGRAM TELEVIZIJE SLOVENIJA
REGIONALNA TELEVIZIJA MARIBOR

Na osnovi razpisa je strokovna komisija letos spomladi izmed petdesetih prispelih skladb izbrala 15 popevk z besedili v narečjih slovenskih pokrajin ter izvajalce in aranžerje.

Prireditev v SNG Maribor se bo začela ob 19.45. Vokalne soliste in ansamble bo spremljal BIG BAND RTV Slovenija, ki ga bo vodil dirigent LOJZE KRAJNČAN.
Pri izvedbi večine skladb bodo za zborovsko spremljavo poskrbeli člani Mariborske opere DADA KLADENIK, MARJANA ŠEF, JAKA FEGUŠ in ROBERT FEGUŠ.

Voditeljica prireditve bo LARA P. JANKOVIČ, ki je že zelo uspešno vodila tri narečne festivale, scenarij je napisal TOMAŽ LETNAR, za sceno bo poskrbela MOJCA VILHAR.

FESTIVAL NAREČNIH POPEVK 2009 – IZBRANE SKLADBE

1. KUPA, KUPECA Glasba: ŽIGA BIŽALBesedilo: DUŠAN BIŽAL in TINA JUŽNIČAranžma: GREGA FORJANIČ SKUPINA DUPLJAK
2. MISISIPI Glasba: TOMAŽ DOMICELJBesedilo: TOMAŽ DOMICELJAranžma: GREGA FORJANIČ TOMAŽ DOMICELJ
3. PR'ZNEJ Glasba: MATEJ KOCJANČIČBesedilo: MATEJ KOCJANČIČAranžma: SLAVKO AVSENIK ml. RENATA NOVAK
4. BREZ DOLEN'CA NI SLOVENCA Glasba: RAAYBesedilo: DARINKA KOVAČAranžma: ALEŠ AVBELJ GAŠPER RIFELJ
5. ZDEJ ANGELI SO ZAPELI Glasba: EMIL Z. GLAVNIKBesedilo: METKA RAVNJAK JAUKAranžma: LOJZE KRAJNČAN LIDIJA KODRIČ
6. VEJNEC SKUZNATIH ROUŽ Glasba: MIŠO KONTRECBesedilo: MIŠO KONTRECAranžma: IGOR PODPEČAN RUDI ŠANTL
7. KAJŽICA NA STARI GORI Glasba: EDI BELČIČBesedilo: MARKO KOČARAranžma: GREGA FORJANIČ ANSAMBEL ŠTRK
8. GAWDAJ PR' NAS Glasba: DOMEN HRENBesedilo: MAJA ODERLAPAranžma: MARIJAN GOLOB MAJA ODERLAP
9. PRVI SNEJG Glasba: DEZIDERI CENERBesedilo: FERI LAINŠČEKAranžma: LOJZE KRAJNČAN ALENKA HERCEG
10. ZAJC V ZELI Glasba: BORIS ROŠKERBesedilo: FANIKA POŽEGAranžma: LOJZE KRAJNČAN BREŽIŠKI FLOSARJI
11. STARI TANGO Glasba: VLADO POREDOŠBesedilo: VLADO POREDOŠAranžma: PRIMOŽ GRAŠIČ LEA HLEBEC in ORLEK
12. SRCE ZA MAMO Glasba: RAAYBesedilo: METKA RAVNJAK JAUKAranžma: PATRIK GREBLO ANITA KRALJ
13. MEZINČEK Glasba: ANDREJ BAŠABesedilo: MATJAŽ VRH in MARJAN ULJANAranžma: PRIMOŽ GRAŠIČ MALIBU in JOŽE
14. KUŠNEM GA, KUŠNEM Glasba: DEZIDERI CENERBesedilo: FERI LAINŠČEKAranžma: PATRIK GREBLO ANSAMBEL ZAPELJIVKE
15. MARIČKA ŠTAJERKA Glasba: BORIS ROŠKERBesedilo: METKA RAVNJAK JAUKAranžma: LOJZE KRAJNČAN DOMEN KUMER
Po predstavitvi vseh 15 tekmovalnih skladb bodo najboljšo popevko izbirali poslušalci pred radijskimi sprejemniki in gledalci pred televizijskimi ekrani s pomočjo telefonskega glasovanja, kar se bo zgodilo sedmič v zgodovini tega festivala.
Narečne popevke bosta ocenjevali tudi strokovni žiriji – za glasbo in besedila.

NAGRADE:
– festivalska statua in nagrada v vrednosti 1.500 evrov za najboljšo skladbo po izboru gledalcev in poslušalcev,
– nagrada v vrednosti 1.500 evrov za najboljšo skladbo po izboru strokovne žirije,
– tri nagrade za najboljša narečna besedila v vrednosti 500, 300 in 200 evrov.


Med telefonskim glasovanjem bo nastopila skupina PRIFARSKI MUZIKANTI

Tri skladbe, s katerimi je sodelovala na dosedanjih festivalih, bo skupina izvedla ob spremljavi festivalskega orkestra, tri pa v svoji značilni zasedbi.
PRIFARSKI MUZIKANTI je skupina, ki je svojo glasbeno pot začela pri Fari v Kostelu. S pesmijo in vižami ohranja bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo. Poseben zvok dajejo skupini večglasno petje, tamburaški inštrumenti, violina, harmonika in še nekateri tradicionalni inštrumenti. Leta 1993 je izdala svojo prvo kaseto 'V sedanjem času', s katero je želela ohraniti pevske in glasbene značilnosti Kostela – pokrajine ob Kolpi. Kasneje se je zvrstilo še pet zgoščenk. Skupina se je v slovenskem prostoru uveljavila kot tipična na področju etno glasbe. Za kaseto in CD-ploščo 'Dober večer, mamica' je leta 2001 prejela Zlatega petelina.
Prifarski muzikanti so na FESTIVALU NAREČNIH POPEVK sodelovali trikrat. Prvič so se predstavili leta 2004 s popevko 'Nežeca'. Leta 2005 so s skladbo 'Moja dekl'ca' zmagali, leta 2008 so s pesmijo 'Lepu je blu' postali absolutni zmagovalci narečne popevke, saj so prejeli kar dve prestižni nagradi: strokovne žirije in nagrado gledalcev in poslušalcev. Pesem so zapeli v ribniškem narečju.
Lani so ob svoji 15-letnici delovanja izdali sedmo zgoščenko, in to z naslovom 'Lepu je blu'.


ZGODOVINA NAJSTAREJŠEGA SLOVENSKEGA FESTIVALA

V organizaciji časopisa Katedra je 17. aprila 1962 v mariborski Unionski dvorani zagledal luč sveta popevkarski festival Katedra 62, predhodnik Vesele jeseni in zatem Festivala narečnih popevk, ki je tako najstarejši festival slovenskih popevk. Mariborski festival zaradi menjave organizatorjev nekajkrat ni bil organiziran, a je vseeno v slovensko popevkarsko skrinjo dodal skoraj 600 skladb. Prva zmagovalka je bila skladba 'Moja mala tiha sreča' skladatelja Srečka Satlerja v izvedbi Lidije Kodrič, ki je uspešna tudi zadnja leta. Na mariborski festival so nato začeli prihajati tudi drugi slovenski pevci in ansambli: Lado Leskovar, Bor Gostiša, zasedba New swing kvartet, Eva Sršen, Tatjana Gros, Braco Koren, Karli Arhar, Edvin Fliser, Ivo Mojzer, Alenka Pinterič, Irena Kohont, Tomaž Domicelj, Alfi Nipič, Branko Robinšak, Oto Pestner, Regina, ansambel Štajerskih 7, Malibu, Modrijani, Halgato band, Zreška pomlad,… Skladbe so jim pisali mojstri Bojan Adamič, Berti Rodošek, Jože Kreže, Mojmir Sepe, Borut Lesjak, Boris Rošker, Edvin Fliser, Milan Ferlež, Dezider Cener, Emil Glavnik, Dušan Porenta, Igor Podpečan in mnogi drugi. Ob naštevanju avtorjev glasbe omenimo še aranžerje – izjemne slovenske mojstre, ki so za festivalski orkester – v zadnjih letih je to Big band RTV Slovenija – vsako leto pripravili priredbe skladb. Za priredbe in za festivalski orkester je že od leta 1965 skrbel idejni vodja festivala, Berti Rodošek. Orkester, ki je vedno v živo spremljal soliste in ansamble, pa so na festivalu v Mariboru vodili še Edvard Holnthaner, Werner Ussar, Jože Privšek in Lojze Krajnčan. Vesele jeseni oziroma kasneje Narečne popevke in Festivala narečnih popevk pa seveda ne bi bilo brez izjemnih avtorjev besedil, ki s črpanjem iz zakladnice slovenskega jezika vsako leto pripravijo pravo malo zbirko besednih umetnin. Imena najpomembnejših, tudi dobitnikov nagrad, so Miroslav Slana, Dragica Škerlavaj, Vinko Šimek, Mitja Šipek, Marjan Stare, Gregor Strniša, Lev Svetek in v zadnjih letih Metka Ravnjak Jauk in Feri Lainšček.

Leta 2001 je dobil mariborski Festival narečnih popevk novo scensko podobo – pripravila jo je Mojca Vilhar, voditeljstvo pa sta prevzela Smilja Baranja in Jure Ivanušič, čigar duhoviti lik Šašleka je prepričal poslušalce. Kot Šašlek je Jure vodil festival še leta 2002, prvič v Veliki dvorani SNG Maribor, in leta 2003 – prvič in zadnjič na gostovanju v Ljubljani, v studiu TV Slovenija. Leta 2004 je prireditev vodila iskriva Primorka Lara P. Jankovič in v sodelovanju s scenaristom Tomažem Letnarjem očarala Štajerce in vso Slovenijo – v tej vlogi je vztrajala do leta 2006. Predlani je Festival narečnih popevk vodila Mojca Mavec, lani pa Peter Musevski.


Generalni pokrovitelj FESTIVALA NAREČNIH POPEVK 2009 je
ZAVAROVALNICA TRIGLAV, d. d.

SOPOKROVITELJI:

1. OPTIKA ZVONKO PIRTUŠEK

2. TRGOVINA TAPIS ART PREPROGE

3. ARCONT – OKNA, VRATA, ZIMSKI VRTOVI IN GARAŽNA VRATA

4. GRAVERSTVO IN ZLATARSTVO GRABUŠNIK

5. ROMET – KERAMIKA IN GRADBENI MATERIAL

6. GOSTILNA KRAMBERGER V PERNICI

7. AVTOSERVIS – AVTOSTEKLA OBROVNIK

PREDPRODAJA VSTOPNIC V RTV-CENTRU MARIBOR, Ilichova 33 – VSAK PONEDELJEK, SREDO IN PETEK OD 9.30 DO 13.30 – IN NA BLAGAJNI SNG MARIBOR. CENA VSTOPNICE JE 5 evrov.

Letos organizatorjem festivala ni uspelo na dan festivala izdati festivalske zgoščenke, ker zaradi obnovitvenih del snemalnih studiev RTV Slovenija v Ljubljani in Mariboru niso posneli narečnih popevk. Posnetki festivalskih skladb z nastopa bodo medijem na voljo na spletnih straneh RTV Slovenija od ponedeljka, 14. septembra naprej.

AKREDITACIJE:
Predstavniki medijev se akreditirajo za festival na naslov agencije GERŽINA VIDEOTON, p. p. 84, 2001 MARIBOR ali na
e-mail: gerzina.videoton@siol.net do četrtka, 10. septembra.
Vstopnice in informativni material bodo dvignili na dan prireditve v preddverju SLOVENSKEGA NARODNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR med 17. in 19. uro.

Dodatne informacije:
RTV SLOVENIJA – Regionalni RTV-center Maribor, Ilichova 33, 2000 MARIBOR: urska.cop@rtvslo.si, tel.: (02) 429 9112 in smiljan.greif@rtvslo.si, tel.: (02) 429 9175; ter pri agenciji GERŽINA VIDEOTON Maribor: gerzina.videoton@siol.net, (02) 300 1240.

Vir: GERŽINA VIDEOTON, Napovednik.com