Prenašanje dvoživk čez cesto na Večni poti

Vabljeni vsi prostovoljci, ki bi radi pomagali žabicam čez cesto na Večni poti. Dobimo se vsak večer ob 21h na asfaltiranem parkirišču pred Biološkim središčem.

Na Večni poti v Ljubljani se že leta srečujemo s problematiko dvoživk na cestah. Takoj, ko se v vlažnih pomladnih nočeh temperatura dvigne nekaj stopinj nad ledišče, se številne dvoživke (žabe, krastače in pupki) odpravijo proti mrestiščem. Njihove selitvene poti pogosto sekajo ceste, kjer zato prihaja do množičnih povozov živali. Na takih odsekih, ki jim pravimo črne točke, lahko pride do ogrožanja ali uničenja celih populacij dvoživk, ki so ena izmed najbolj ogroženih živalskih skupin v Evropi. Takšno črno točko predstavlja tudi odsek Večne poti ob Živalskem vrtu Ljubljana. V društvu za preučevanje dvoživk in plazilcev (Societas herpetologica slovenica – SHS) že drugo leto zapored organiziramo prenašanje dvoživk v večernih urah čez cesto na Večni poti s pomočjo prostovoljcev. Na vsaki strani nevarnega odseka smo za opozorilo voznikom in mimoidočim o selitvah dvoživk postavili tudi opozorilni tabli POZOR, ŽABE NA CESTI!. Na sprehajalni poti so v plastičnih škatlah na razpolago tudi zloženke na to temo. Vsi, ki bi radi izvedeli kaj več o dvoživkah, se nam bodo lahko pridružili na delavnicah, ki jih bomo organizirali ob vikendih. Vabljeni!
Dogajanje na Večni poti lahko spremljate tudi na Na tej strani boste lahko našli vsa obvestila o dogodkih in izvedeli kaj več o dvoživkah, ki se na Večni poti selijo.

Vir: Societas herpetologica slovenica, Napovednik.com