Ajna Studio - Ashtanga Yoga Ljubljana

Ajna Studio - Ashtanga Yoga Ljubljana

  V Ajna Studiu učimo Ashtanga Vinyasa Yogo v njeni tradicionalni obliki!

  PRVA VADBA JE BREZPLAČNA!
  Urnik preverite na

  ASHTANGA VINYASA YOGA
  Ashtanga (Vinyasa) Yoga je sistem ali metoda, ki jo je razvil mojster joge Sri K. Pattabhi Jois v mestu Mysore na jugu Indije, v državi Karantaka.

  Fizični aspekt Ashtanga joge temelji na starodavnih tekstih, predvsem Yoga Korunti. Metodo je od svojega spiritualnega učitelja Rame Mahan Brahmachari prevzel Sri.T. Krishnamacharya (znan kot "oče" moderne joge), le-ta pa jo je predal svojemu zvestemu učencu in študentu Sri K. Pattabhi Jois-u. Pattabhi Jois je, skozi mnoga leta rigorozne jogijske prakse in udanega učenja s svojim učiteljem ter univerzitetnega študija starih indijskih tekstov ter kasnejšega univerzitetnega poučevanja jogijske znanosti, razvil Ashtanga Yoga sistem, kot ga poznamo danes.

  Ashtanga joga v sanskrtu dobesedno pomeni osem delna joga (astau pomeni osem). Nanaša se na Patanjalijeve Sutre (aforizme) o jogi in jogijski psihologiji ter osmih delih ali stopnjah, ki sestavljajo pot do samouresničitve. Te so:


  1. Yame (5 načel samoobvladovanja),
  2. Niyame (5 načel samoopazovanje in discipline),
  3. Asane (telesni položaji),
  4. Pranayama (kontrola diha in prane),
  5. Pratyahara (kontrola čutov, usmeritev vase),
  6. Dharana (koncentracija),
  7. Dhyana (meditacija) in
  8. Samadhi (kontemplacija, samouresničitev).

  Sistem Ashtanga Vinyasa joge se prvotno osredotoča na tretjo stopnjo Pantanjalijeve ashtanga joge, na asane, katerih redna in konsistentna (zavedajoča se) praksa nam omogoča boljše razumevanje prvih dveh korakov joge. Vsakodnevna vadba asan močno krepi telo in ohranja zdravje, ter postopoma prinaša globlje učinke tudi na naš um in zavest in predstavlja podlago za vse višje stopnje ali korake ashtanga joge. Individualna in umsko ozaveščena praksa joge (sadhana) nas postopoma uči praktične aplikacije yam in niyam, brez katerih ostaja joga predvsem dobra fizična vadba in sprostitev.
  Za Ashtanga jogo je značilna t.i. vinyasa, kar pomeni povezanost giba in diha. Vsaka asana (jogijski položaj) ima določeno število vinyas (gibov in dihov), s katerimi zavzamemo ali zapustimo asano.

  Naša pozornost je med vadbo omejena s tristhano ali tremi točkami osredotočanja uma, ki so:
  pravilen jogijski položaj (asana), osredotočenost na dih (pranayama) in točka usmerjenega pogleda (dristhi).

  Med vadbo izvajamo t.i. ujjai dih, ki je posebna oblika pranayame in dobesedno pomeni "zmagoviti dih". Njegovi učinki so močna koncentracija in umska osredotočenost ter močna notranja toplota, ki pospeši izločanje telesnih toksinov ali odvečnih snovi preko pospešenega potenja. Vse to prinaša lahkost telesa in bistrost misli. Poleg tristhane so sestavni elementi pravilne in celostne vadbe tudi energetske zapore ali bandhe.

  Asane so pri Ashtanga jogi razvrščene v več progresivnih serij, za njih pa je značilno točno določeno zaporedje ter njihovo dosledno in postopno izvajanje. Vsaka asana ali sklop asan ima svojo notranjo naravo in namen in nas pripravlja na asano, ki ji sledi. Točno določeno zaporedje omogoča, da sčasoma pozornost lahko odvrnemo od samega zaporedja in vadba preraste v meditativno prakso, ko telo zavzema asane intuitivno in brez mentalnega zavedanja, um pa je osredotočen in krepi sposobnosti usmeritve vase, koncentracije in meditacije.

  PROGRAMI, ki jih izvajamo v AJNA STUDIU:

  1. MYSORE ASHTANGA

  Tradicionalni način učenja Ashtanga Vinyasa metode. Individualna praksa Ashtanga zaporedja v skupini, ob pomoči in osebni asistenci učitelja. Vadba je namenjena tako izkušenim praktikantom Ashtanga joge, kot začetnikom. Zacetniki dobijo list z zaporedjem, ki ga postopoma osvajajo ob tem pa so deležni posebne pozornosti učitelja, s katerim se pogovorijo tudi o morebitnih poškodbah in omejitvah pri praksi. Mysore vadba predstavlja običajen korak naprej k pravi Ashtanga praksi in se že v začetku kombinira z vadbo za začetnike!

  2. UVODNO PREDAVANJE V ASHTANGA VINYASA YOGO

  Namenjeno tako tistim, ki se prvič srečujejo z jogo, kot praktikantom drugih tradicij joge, ki bi se radi seznanili z osnovami Ashtanga joge. Praktikanti se seznanijo z metodo, njenimi nameni, učinki in njenimi s ključnimi elementi (ujjai, vinyasa, moola bandha in uddyana bandha, dristhi) ter strukturo samega zaporedja. Spoznajo glavne principe 8-delne ashtanga joge, njen filozofski sistem oz. način, kako se vpenja in vpliva na nas in naše življenje in se naučijo izvedbe Surya Namaskara A in B.

  3. VODENA ASHTANGA (za začetnike)

  Izvede se vse SN A in B, stoječe asane, predkloni iz prvega dela sedečih asan in zaključna serija! Vadba je namenjena začetnikom, ki ne poznajo Ashtanga zaporedja in jih pripravi na samostojno prakso - mysore vadbo.

  4. VODENA ASHTANGA (cela 1. serija)

  Vadba je namenjena praktikantom, ki so seznanjeni s celim zaporedjem in so v dobri fizični kondiciji. Izvaja se celotna primarna serija v tekočem zaporedju. Praktikante uči pravilnega zaporedja in tempa vadbe ter pravilnega števila vinyas ter odpravlja nepravilnosti, ki jih nehote razvijamo pri individualni ali mysore vadbi.Vadba je hitra in tekoča in sledi natančnemu številu vinyas! Ta vadba ne usebuje razlage ali demonstracije posameznih asan!

  Za več informacij nas kontaktirajte na en izmed kontaktov spodaj:

  e-mail:
  joga@ajnastudio.org
  gsm:
  051 252 252
  web. naslov:
  Parmova 51, 1000 Ljubljana