MENT Ljubljana 2017

Tretje leto zapored bo v prvih dneh februarja v Ljubljani zavladalo MENTalno stanje duha. Pol stotnije bendov, kantavtorjev, producentov in didžejev se bo privalilo iz vseh vetrov – od Rusije do Islandije, od Makedonije do Estonije, nekateri pa na akcijo že čakajo na preži v bližnji okolici.

Mlada glasbena ustvarjalnost, ki zaenkrat še brbota na obronkih globalne pozornosti, bo na polno zavrela v treh zimskih dneh in nočeh na desetih prizoriščih ljubljanskega koncertnega dogajanja. Štirim metelkovskim klubom, dvema dvoranama Kina Šiška in teatrski atmosferi Stare mestne elektrarne se na novo pridružujejo še Hostel Celica, Pritličje in galerija DobraVaga.

Za to, da bo to kreativno vretje dobilo več zaslužene pozornosti, se bo na MENT Ljubljana zgrnilo več sto mednarodnih in domačih glasbenih profesionalcev, koncertnih in festivalskih promotorjev, založnikov, distributerjev, agentov, medijev in drugih akterjev, ki bodo svoja dragocena znanja, izkušnje in informacije delili na konferenčnem delu dogodka. Ta podrobno raziskuje enega najmočnejših vzhodnoevropskih trgov – Poljsko, preverja ozadja programiranja in financiranja festivalov, pod drobnogled jemlje pojem "music supervision" in z njim povezane možnosti plasiranja glasbe v filme, serije, oglase in video igre, preizprašuje vlogo odnosov z javnostmi v glasbi in analizira bližnjo prihodnost regionalnega glasbenega dogajanja. Že najavljenima govorcema konference, šefu založbeSub Pop iz Seattla Jonathanu Ponemanu ter Sigtrygguru Baldurssonu, direktorju pisarne Iceland Music Export, se pridružujejo Kevin Cole, gonilna sila legendarnega radia KEXP iz Seattla, Daryl Bamonte, nekoč v ekipah Depeche Mode in The Cure, danes izkušen akter v menedžmentu in glasbenem založništvu, ter Simon Pursehouse, prodoren strokovnjak na področju glasbene sinhronizacije. Iz sveta festivalov prihajajo Malcolm Haynes, eden od programskih vodij festivala Glastonbury, Jean-Louis Brossard, ustanovitelj in umetniški direktor festivala Les Rencontres Trans Musicales, Ivan Milivojev, ustanovitelj in eden ključnih ljudi v organizacijski ekipi največjega festivala v regiji EXIT, ter še predstavniki festivalov; Pohoda s Slovaške, OFF s Poljske, Rock for People s Češke in hrvaških INmusic, Outlook ter Dimensions.

Kot je zapisal John Robb za britanski LouderThanWar: "Dogodki, kot je MENT, sledijo lastnemu nagonu, hkrati pa predstavljajo drzno lokalno sceno, ki služi kot predloga za alternativni svet in kot vpogled v novo prihodnost. Ne sledi ustaljenemu poslovnemu modelu v glasbi, temveč zaupa instinktu in še vedno fascinantni lokalni sceni, kar priča o tem, da bi prav MENT lahko v prihodnosti izstrelil zasedbe, ki bi lahko postale večje od že slišanih in poznanih godb."

Najavljeni nastopajoči:
BIRTHH (IT) / COALS (PL) / ERKI PÄRNOJA (EE) / EXEC (DK) / HAIKU GARDEN (SI) / HEYMOONSHAKER (GB) / MATTER (SI) / OLFAMOŠTVO (SI) / RAKETKANON (BE) / SARA RENAR (HR) / SEINE (HR, RS) / SOTEI (PL) / STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ (RS) / THE ILLS (SK) / THE JACK WOOD (RU) / THE SWEET RELEASE OF DEATH (NL) / AWLNIGHT (BY) / BADEN-BADEN (HR) / CRVI (RS) / DEERHOOF (US) / GUSTAVE TIGER (HU) / HIS CLANCYNESS (IT) / HOLOGRAPHIC HUMAN ELEMENT (BiH) / КУКЛА (SI) / LENI KRAVAC (SI) / NILS GRÖNDAHL (DK) / OLIGARKH (RU) / PERSONS FROM PORLOCK (SI) / SAUROPOD (NO) / SPASIBO (RU) / STERGIN (UK/AT) / ŠIROM (SI) / THE HOMESICK (NL) / WHITE WINE (DE/US) / GIRO night @ MENT Ljubljana s .ČUNFA, GREGABYTES, BLAŽ, 2XP, ŠULJO

Vstopnice:

Festivalska vstopnica (vse tri dni, vsa koncertna prizorišča):

→ Predprodaja (do 31. januarja) = 35 EUR

→ med festivalom (1. – 3. februarja) = 39 EUR

 

PRO vstopnice (festival in konferenca):

→ Predprodaja (do 31. januarja) = 65 EUR

→ med festivalom (1. – 3. februarja) = 79 EUR

 

M E N T Ljubljana. Produkcija: Kino Šiška. Ko-produkcija konference: Sigic. Festival je podprt s strani Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo RS.
 

 

Vir: Napovednik.com, Center urbane kulture Kino Šiška

Zemljevid