Skrivnostna smrt mlade Leonore

Skrivnostna smrt mlade Leonore 1Povečaj sliko

Predstavljeno je celotno okostje mlade samice brazdastega kita,katere truplo je bilo leta 2003 najdeno v bližini Pirana.

Okostje je pripadlo Prirodoslovnemu muzeju Slovenije. Ta največji eksponat, kar jih je muzej pridobil v svoji 190 letni zgodovini, so ljubkovalno poimenovali Leonora. Na razstavi si lahko ogledate, kako so strokovnjaki iz več kot desettonske gmote razpadajočega trupla pridobili čudovito belo okostje, ki se boči pod stropom dvorane. Ambientalna postavitev razstave, filmski posnetki in zvočni učinki, interaktivne predstavitve, bogato slikovno gradivo in zanimiva besedila obiskovalca popeljejo v morske globine, kjer izve, kdo je bila mlada Leonora, od kod je prišla, kdo so bili njeni sorodnik in kakšne so bile njene življenjske navade. Čeprav vzrok smrti mlade Leonore ostaja skrivnost, razstava opozarja na dejavnike, ki ogrožajo kite in so večinoma posledica človekovega delovanja.
Vodja projekta: dr. Staša Tome, kustosi razstave: Ivo Božič, Mojca Jernejc Kodrič in prof. dr. Boris Kryštufek
Več na www2.pms-lj.si/razstave/kit/.

Vir: Prirodoslovni muzej Slovenije, Napovednik.com

Prirodoslovni muzej Slovenije

Prirodoslovni muzej Slovenije 1Povečaj sliko
  Prirodoslovni muzej Slovenije 1Prirodoslovni muzej Slovenije 2Prirodoslovni muzej Slovenije 3
  Nacionalni muzej z naravoslovno, znanstveno in pedagoško vsebino. - Najstarejša slovenska kulturna in znanstvena institucija, ki izvira iz Deželnega muzeja ustanovljenega 1821. - Muzej z nacionalno, evropsko in svetovno pomembnimi naravoslovnimi študijskimi zbirkami, v katerih so vidne spremembe biotske raznovrstnosti, razvoj naravoslovne miselnosti in tehnik zbiranja ter obdelave muzejskega gradiva. - Raziskovalna institucija, ki raziskuje naravo in kulturno dediščino naravnega izvora.
  Več na www.pms-lj.si

  Fotografije: Ciril Mlinar Cic

  Odprto:

  pon: od 10.00 do 18.00
  tor: od 10.00 do 18.00
  sre: od 10.00 do 18.00
  čet: od 10.00 do 20.00
  pet: od 10.00 do 18.00
  sob: od 10.00 do 18.00
  ned: od 10.00 do 18.00

  Galerije slik s preteklih dogodkov

  Napovedani dogodki prireditelja